Куба преживява масово изселване

Куба преживява масово изселване Снимка: eu.azcentral.com

Освен че губи десетки хиляди млади хора, страната се сблъска и с тежкия проблем с психологическото здраве на децата им, оставени при близки роднини.

Политическата и икономическа криза, допълнена от пандемията, подгони младите кубинци, особено тези с професия, да емигрират „на тълпи”, пише ВВС. Според американските митнически и гранични служби, ако през 2021 г. през тях са преминали около 39 000 души, броят им за 2022 г. е скочил на 224 000 – повече дори от общия брой емигрирали през 80-те и 90-те години на миналия век.

Те пристигат в САЩ както по суша през границата с Мексико, така и по море. Тъй като и двата маршрута са много рисковани, мнозина вземат трудното решение да оставят децата си, надявайки се, че ще могат да ги вземат при себе си, след като легализират миграционния си статут. Процедурата обаче може да отнеме години, през които родителите изпращат пари и подаръци, облекчавайки отглеждането на децата си материално, но не и емоционално. 

Проучване от 2017 г. на кубински психолози показа, че такива деца изпитват по-високи нива на гняв, тъга и усещане за загуба. Според учените, това е една от най-честите причини за търсене на психологическа помощ за деца в Куба. 

„Много е трудно, те се чувстват изоставени”, казва дядото на две сестри на 9 и 7 години, които гледа със съпругата си в Лос Поситос, беден квартал на Хавана, Двамата се опитват да се грижат за децата „с цялата си любов”, но често не могат да ги утешат – особено след видеоразговори и размяна на снимки с родителите им, които живеят в Остин, Тексас и вече пет години се опитват да вземат децата си по законен път. 

Един от най-тежките проблеми според психолозите е дълбоката интровертност, абсолютно несъвместима с традиционния кубински характер на откритост и комуникативност. Проблем са и честите пристъпи на тревожност и паника, плюс съпътстващи заболявания като невродермити, които при кубинския климат лесно се задълбочават. 

Училищата предлагат професионална психологическа помощ и заедно с културните центрове организират специални курсове по изкуства и творчески занаяти за малките бъдещи емигранти, очакващи да се съберат с родителите си. 

А проблемите не свършват дотук. National Library of Medicine наскоро публикува изследване за менталното и психологическо здраве на кубинските емигранти във Флорида, установявайки нестабилна психика и трудна адаптация, пристъпи на тревожност, депресия, апатия и изолираност, плюс физически неразположения като умора, кожни проблеми и косопад.

Така преследвайки мечтата си за нормален живот, и кубинските емигранти, и децата им, трупат тъга, но и гняв - тежко съчетание, с неясен отговор в какво може "да избие" в бъдеще.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: