Хавана ще отбележи 1 май без първомайски парад

Хавана ще отбележи 1 май без първомайски парад Снимка: aljazeera.com

За първи път съображенията за отмяна на ежегодното събитие са икономически

Първомайският парад на Площата на революцията в Хавана се провежда от 1959 г., без 2020 и 2021, заради пандемичните ограничения. Както отбелязва ВВС, причината е острият недостиг на гориво, тъй като според традицията, към кубинската столица трябва да се превозят с автобуси стотици хиляди хора, за да участват в демонстрацията за Международния ден на труда.

През последните седмици обаче, пред кубинските бензиностанции се извиха дълги опашки, като шофьорите често чакат с дни. По-рано този месец президентът Мигел Диас-Канел каза, че Куба получава само две трети от горивото, от което се нуждае, като обясни, че доставчиците не изпълняват договорните задължения.

Куба внася нискокачествен суров петрол, но няма съоръжения за преработката му. През последните години доставките на висококачествен суров петрол от Венецуела са намалели наполовина. Макар и най-голям доставчик на петрол за Куба, Венецуела също търпи тежки икономически проблеми и е все по-трудно да субсидира своя карибски „събрат” по социализъм. 

Недостигът на петрол и петролни продукти е поредна трудност в живота на обикновените кубинци. Според испанския вестник El Pais, най-популярната месечна заплата в Куба е $ 150 - $ 200, докато литър олио струва $ 30.

Правителството настоява, че социалистическият модел е най-добрата форма за развитие на страната и обвинява за проблемите дългогодишните санкции на САЩ. С това кубинските власти обясняват и факта, че не могат да мобилизират огромния ресурс, необходим за провеждането на „масов и спонтанен” първомайски парад. Вместо това се предвиждат местни демонстрации с пешеходни манифестации. 

Според ръководството на основния синдикат „Работническа Куба”, това решение ще подчертае "пречките пред нашите програми за развитие, дължащи се на желязната икономическа блокада".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: