Нидерландия може да депортира руснаци, търсещи убежище от принудителна мобилизация

Нидерландия може да депортира руснаци, търсещи убежище от принудителна мобилизация Снимка: nltimes.nl

Руски граждани, избягали, за да не бъдат призовани в армията и изпратени на украинския фронт, вече нямат правото да останат в Страната на лалетата, обяви държавният секретар Ерик ван дер Бург.

В нидерландския кабинет той отговаря за политиката за убежище и посочи в сряда, че Нидерландската имиграционна служба (IND) може да отхвърли молби  за убежище на руснаци, след като ги обработи, съобщава nltimes.nl. 

Според нидерландското правителство, мобилизацията вече не е заплаха, тъй като „министърът на отбраната на Русия обяви, че мобилизацията е приключила и инструктира военните части  от 31 октомври да преустановят мобилизационната работа“.

Освен това, за предстоящото полугодие са спрени решенията по молби за убежище, подадени от руски военнослужещи, които отказват да служат. Същото важи и за руските наборници, дезертирали от армията. За момента тези категории емигранти могат да останат в Нидерландия, тъй като в сряда държавният секретар удължи с шест месеца мораториума върху решенията за убежище и депортиране на руски военнослужещи.

От нидерландското правителство казват, че имат нужда от по-надеждна информация за да преценят, „доколко придунидетлно руски наборници са били включени във войната в Украйна“. Поради това „все още не е възможно да се вземе решение по молбите за убежище на руски граждани на възраст от 18 до 27 години“. През първото тримесечие на 2023 г. се очаква общ доклад за ситуацията с мобилизацията в Руската федерация, който „може да внесе повече яснота по този въпрос“.

Мораториумът не се прилага за професионални руски войници, които са избрали да дезертират от армията. „Наличната информация за тяхното положение е достатъчна, за да може IND да вземе решение по молби за международна закрила на хора от тази целева група. Такива руски граждани няма да бъдат задължени да се върнат в Русия или да бъдат обект на принудително депортиране, а ще им бъде осигурен подслон и други възможности”, казаха от Министерството на правосъдието и сигурността.

За съжаление, руските наборници и хората в мобилизационна възраст не са убедени, че могат да разчитат на уверенията на руското министерство на отбраната, след множеството промени в решенията му, както и след абсурдните случаи на мобилизация не само на хора, които не подлежат по закон на военна служба, но и на малолетни и дори покойници.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: