Турски плаващи електроцентрали произвеждат ток за Куба

Турски плаващи електроцентрали произвеждат ток за Куба Снимка: NDT

Седмата плаваща електроцентрала вече пристигна на брега на Куба

 Този електрогенераторен парк Куба е наела от турска компания. С негова помощ карибската страна възнамерява поне частично да реши проблемите и с електричеството.

Прекъсванията на тока в цялата страна отдавна са познати на кубинците. Но през последните месеци ситуацията стана непоносима. Електричеството се спира за 4-6 часа два пъти на ден.

Турските плаващи електроцентрали са оборудвани с двугоривни двигатели, генератори, турбини и котли. Те могат да работят на газ или мазут. Седемте кораба ще генерират общо 400 мегавата мощност.

 Лазаро Гера, директор на Electrical Union:
   

   „Тази електроенергия се доставя в общата енергийна система, а не в конкретен регион на страната. В Куба цялата енергийна система е свързана и електричеството се разпределя из целия остров."

Властите също така обявиха намерението си да закупят дизелови генератори и освен това да започнат ремонт на стари електроцентрали на мазут, построени преди повече от 30 години.

Куба трябва да произвежда 3000 мегавата електроенергия, за да отговори на минималното търсене. Всъщност се произвеждат само два - два и половина хиляди мегавата.

Енергийните проблеми на Куба са може би най-болезнената последица от дълбоката икономическа криза. Това се дължи на лошо икономическо управление. Санкциите на САЩ също изиграха роля. Ситуацията се влоши и по време на пандемията от коронавирус.

Освен всичко друго, кубинците страдат от недостиг на храна, лекарства и гориво. Хората трябва да стоят на дълги опашки, за да купят стоки от първа необходимост.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: