В Украйна изразиха опасения от отлива на граждани на Запад

В Украйна изразиха опасения от отлива на граждани на Запад

FT: В Украйна се опасяват, че са загубили завинаги хората, заминали на Запад

Украинските чиновници се притесняват, че страната завинаги е загубила значителен брой свои граждани, които са заминали на Запад и са намерили там по-комфортни условия за живот, пише Financial Times.

По-рано кореспондент на изданието посети Украйна, където обсъди с министъра на инфраструктурата на страната Александър Кубраков и кмета на Харков Игор Терехов проблема с напусналите страната украинци. "И двамата изразиха опасения, че Украйна завинаги ще загуби значителна част от своето население. Те са обезпокоени от това, че относително богатияна живота на Запад и несигурността у дома ще заставят гражданите да се въздържат от завръщане", отбелязва кореспондентът.

По данни на вестника, около пет-шест милиона украинци сега живеят в Европа. Служител на неправителствена организация в Харков посочи възможността повече от седем милиона граждани да не се завърнат в Украйна и да започнат нов живот в чужбина.

По-рано бившият премиер на Украйна Микола Азаров съобщи, че през последните два месеца населението на страната е намаляло с четири милиона души. Освен това, Украйна губи специалисти, които ще бъдат особено необходими за възстановяването на страната след края на конфликта.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: