Как в Русия „поправят грешките” при мобилизацията

Как в Русия „поправят грешките” при мобилизацията Снимка: theins.ru

Още преди да стъпят на фронта, най-малко 12 мобилизирани са загубили живота си, а близо 1 милион руснаци са избягали от мобилизацията в чужбина.

Докато военният министър Сергей Шойгу се хвали, че мобилизацията е набрала 200 000 души, мобилизираните се оплакват от „скотски условия”, а жените им се чудят откъде да намерят пари, за да им купят необходимото лично оборудване като бронежилетки, устройства за нощно виждане и др. Същевременно от различни мобилизационни лагери пристигат съобщения за смъртни случаи, пише The Insider, позовавайки се на съобщения в Теlegram-канали и данни от местните военни комисариати.

Във военно поделение край Санкт Петебург 28-годишен се е самозастрелял с автомат. Мобилизиран на 41 години е починал от сърдечен удар на тренировъчна площадка в Пенза. В поделение в Омск по неустановени причини е починал баща на две малки деца. В Свердловска област мобилизиран се е самоубил с нож, втори е починал от инфаркт, a трети - от цироза на черния дроб. В болница в Крим е хоспитализиран 23-годишен военен с дълбоки прорезни рани, вероятно, при опит за самоубийство.

В полицейското управление във Владивосток от сърдечен арест е починал мобилизиран шофьор на камион на 39 години. Днес изданието „Сибкрай” съобщава за двама починали в мобилизационен център в Иркутск – първият от алкохолно отравяне, вторият – от насилствени действия, по думите на близките му. Смъртни случаи на мобилизирани са регистрирани в Кабардино-Балкария, Тюменска и Новосибирска области.

Същевременно, Кремъл отрече съобщенията, че между 700 000 и един милион души са избягали от мобилизацията в чужбина, пише The Moscow Times, позовавайки се на публикация във Forbes. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да потвърди цифрите и призова подобни материали „да не се приемат сериозно”, пише „Интерфакс”. 

Според Песков, правителството няма информация за точния брой емигрирали, но „разбира се, не са толкова, колкото сочи въпросната публикация”. Действително, повечето руснаци са напуснали страната с туристически визи, така че „не е ясно дали няма да се върнат”, смятат руските власти. 

Според правителствените служби на страните, от обявяването на мобилизацията за Казахстан са заминали 200 000 руснаци, пристигналите в Грузия до 30 септември са близо 69 000, а от 1 октомври в страната влизат средно по 6 000 души на ден. До 2 октомври в Монголия са влезли над 12 000 руснаци и потокът продължава. 

До същата дата в ЕС са преминали 119 000 руснаци, повечето през Финландия. Очаква се емигрантският поток да намалее заради затягането на визовата политика на ЕС и новите ограничения за пътуване в самата Русия. 

За най-куриозното бягство съобщава местното издание The Anchorage Daily News в Аляска, САЩ, след като на остров Св. Лаврентий са били задържани двама руснаци, избягали от мобилизацията с лодка, изминавайки 480 км през Беринговия проток.

Междувременно, след съобщения за липса на средства за мобилизираните и за „изчезването” на 1.5 милиона военни униформи, Владимир Путин е разпоредил със случаите да се заеме руската прокуратура, съобщи The Moscow Times.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: