Десетки мигранти се удавиха при корабокрушение в Калабрия (обновена)

Десетки мигранти се удавиха при корабокрушение в Калабрия (обновена) Снимка: news.sky.com

Претоварената им лодка потъна в бурното море край бреговете на Южна Италия.

Според съобщения на световните медии, плавателният съд с около 200 мигранти предимно от Пакистан, както и от Иран, Ирак, Сирия, Афганистан и Сомалия, е потеглил преди няколко дни от Турция и се е разбил в скалите при опит да акостира в близост до калабрийския град Кротоне. Италианските власти организираха мащабна операция за търсене и спасяване на пострадалите. 

До обедните часове днес на брега са извадени 62 тела, включително 12 деца, едно от които бебе на няколко месеца, а около 30 души се смятат за изчезнали съобщи ANSA. Като цяло се смята, че загиналите може да са над 100. Според бреговата охрана, около 80 души са се добрали до брега след катастрофата и са под наблюдението на екипи на Червения кръст. Един от оцелелите е задържан по подозрение е в незаконея трафик.

Във временния приемен център в град Изола ди Капо Рицуто някои от оцелелите плачат, други просто гледат безмълвно. На плажа, до брат си е починала 28-годишната сестра на 16-годишно момче от Афганистан, което казва, че не може да намери сили да съобщи на родителите им. „Те са силно травмирани. Някои деца са загубили цялото си семейство. Предлагаме им цялата подкрепа, която можем", казва Серджо Ди Дато от организацията „Лекари без граници“ (MSF).

Новото дясно правителство на Италия обеща да спре потока от нелегални мигранти и преди дни прокара нов строг закон, затягащ правилата за спасяване. По повод трагедията край бреговете на Калабрия, министър-председателят Джорджа Мелони потвърди решимостта на държавните институции да се борят с трафикантите, „разменящи срещу пари живота на невинни деца, жени и мъже”.

Бившият министър на икономиката Карло Календа, заяви, че хората, изпаднали в беда в морето, трябва да бъдат спасявани „каквато и да е цената“, но и той подчерта, че най-важното е да се пресекат незаконните маршрути за миграция. 

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази съчувствията си и призова за „удвояване на усилията в реформирането на правилата за убежище в ЕС”.

Реджина Катамбон, директор на Бреговата служба за помощ на мигранти (MOAS) отправи към европейските държави настоятелен призив за „сътрудничество и координация”,  и ги обвини в „късогледство”, визирайки популярния популистки мит, че борбата с мигрантската криза е ангажимент на страните, които географски са по-близо до Африка и Близкия изток. 

Според мониторингови групи, от 2014 г. насам в района на централното Средиземноморие са загинали или изчезнали повече от 20 000 души. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: