Масови арести в Куба на участници в руска мрежа, вербувала кубинци да се бият в Украйна

Масови арести в Куба на участници в руска мрежа, вербувала кубинци да се бият в Украйна Снимка: newswav.com

Задържани са 17 души по обвинение за участие в група, „зарибявала” кубински младежи да служат в части на руските армия, воюващи на украинския фронт

Според Reuters, за арестите и броя на арестваните е съобщил по телевизията полковник от кубинското министерство на вътрешните работи, който е посочил, че сред арестуваните е организаторът на мрежата и двама от местните му помагачи, но не е съобщил имената на задържаните.

Според кубинската прокуратура, в зависимост от тежестта на престъпленията им, заподозрените може да получат до 30 години или доживотен затвор и дори смъртно наказание. Арестуваните са обвинени в трафик на хора, наемническа дейност и враждебни действия срещу чужда държава.

В края на май руският вестник „Рязанские ведомости” съобщи, че няколко кубински граждани са подписали договори с руската армия, за да воюват в Украйна, като част от тях впоследствие биха искали руско гражданство.

За разкриването на мрежата за „търговия с хора” външното министерство на Куба съобщи на 5 август, като първоначалните данни бяха за вербуване на кубинци, пребиваващи в Русия, но новите разкрития говорят за по-големи мащаби на незаконната дейност. 

Външното министерство на Куба отбеляза, че страната не участва във войната в Украйна и заема твърда и ясна позиция срещу наемничеството, включително с редица иницативи на ниво ООН. От кубинското дипломатическо ведомство подчертаха също, че ще предприемат строги мерки срещу всеки, който вербува или наема кубинци да „вдигнат оръжие срещу която и да е страна“.

Въпреки това, в руската армия, воюваща в Украйна, служат много кубинци, пише The ​​Moscow Times, позовавайки се на сведения от преводач, който работи с кубинската диаспора в Москва. Вербуват ги основно в социалните мрежи, с предложения за едногодишен договор за служба в руската армия в Украйна, щедра за кубинската действителност заплата от 204 000 рубли (около $ 2090), руски паспорт на военнослужещия и възможност след 6 месеца да доведе в Русия и семейството си.

Според британски военни анализатори, в опитите си да избегне масова мобилизация, Кремъл вербува войници за фронта в Украйна и от Казахстан, Киргизстан, Узбекистан, Таджикистан и Армения.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: