Бягащите от руската мобилизация по море се увеличават

Бягащите от руската мобилизация по море се увеличават Снимка: koreatimes.co.kr

Повече от две дузини руснаци са акостирали с частни яхти в Южна Корея, съобщава южнокорейският телевизионен оператор KBS.

Маршрутът им обикновено е от руските пристанища на северния тихоокеански бряг към пристанища в юожнокорейските острови. Яхтсмените, поискали да влязат в страната, като правило са на възраст между 20 и 30 г. Южнокорейските власти обаче са приели само двама от тях, съобщава Reuters. Според граничните служби, останалите са обяснили „неясно” целта на влизането си, освен това са им липсвали необходимите документи. 

Една от първите яхти с петима руснаци е пристигнала на южнокорейския остров Улеунг на 30 септември от Владивосток. След като не са били допуснати в страната, мореплавателите вчера са отплавали в неизвестна посока, каза пред Reuters представител на южнокорейската брегова охрана.

Руснаците обикновено имат право да влизат в Южна Корея без виза, но трябва да получат предварително разрешение за преминаване на границата, което се прилага чрез електронната система за разрешение за пътуване.

На 6 октомври в Аляска бяха задържани двама руснаци, доплавали до там с лодка. За най-оригиналното бягство от Русия по море съобщиха в края на септември естонските гранични служби. Те са задържали руски гражданин, който бягайки от мобилизация, е пресякъл незаконно морската руско-естонска граница във Финския залив на SUP-борд – дъска, подобна на тези за сърф, която се управлява с весло. 

Междувременно, жертвите сред мобилизираните руснаци още преди да попаднат на бойното поле, вече са най-малко 18, като четирима от тях са починали в един и същ учебен център на Министерството на отбраната в Свердловка област, пише The Insider. Според изданието, като причина често се посочва предозиране с наркотични вещества или алкохолно отравяне. 

Съобщава се и за един мобилизиран, загинал в Украйна. След смъртта му неговите близки са получили писмо, в което той описва ситуацията в руската войска на украинския фронт като хаос, пиянство, лоша и оскъдна храна и липса на дисциплина.

Продължава активно набирането на затворници за военните части в Украйна, с обещание за помилване. Един от тези новопосветени бойци е излежавал присъда за убийството на съдия, по която му оставали още „само” 11 години затвор. 

Същевременно руската банка „Откритие” призова служителите си, подлежащи на мобилизация, които са на работа в чужбина, да се завърнат в Русия в рамките на 24 часа, в противен случай ще бъдат уволнени.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: