Наплив от мигранти затвори национален парк в САЩ

Наплив от мигранти затвори национален парк в САЩ Снимка: local10.com

Службата за национални паркове (NPS) преустанови достъпа в Dry Tortugas, на около 70 мили от Кий Уест, Флорида, след като през уикенда на островите в парка се изсипаха около 300 мигранти.

Според служители, временното ограничение може да продължи през цялата седмица, през което време за мигрантите ще се грижи полицията и екипите за спешна помощ.

„Затварянето, което се очаква да продължи няколко дни, е необходимо за безопасността на посетителите и персонала, поради ресурсите и пространството, които отделяме за обслужване на мигрантите“, се казва в изявление на NPS, цитирано от thehill.com.

През празничния уикенд във Флорида са акостирали най-малко 500 мигранти, подгонени от икономическите сътресения в Куба и други части на Карибите. Служителите на парка им осигуряват храна, вода и медицинска помощ, докато властите от Министерството на вътрешната сигурност поемат случаите им.

Шерифът на окръг Монро, който обхваща Кий Уест, обяви, че граничният патрул на САЩ „не може да отговори” на някои мигрантски искания, което според него влошава „масовата миграционна криза“ на островите. Той обвини федералното правителство, че няма работен план за справяне със ситуацията, "въпреки че масовата миграция беше предвидима.

Последната вълна от мигранти с лодки във Флорида е една от най-големите през последното десетилетие. Позовавайки се на граничните патрули и бреговата охрана, местната радиостанция WLRN съобщи, че от 1 октомври 2022 г. до момента в Южна Флорида са задържани повече от 2000 мигранти, предимно от Куба. 

В края на септември миналата година Reuters съобщи за потънала лодка с кубинци, попаднала под ударите на урагана Иън. След акция на американската брегова охрана, трима са били спасени, а 20 са обявени за изчезнали.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: