Казахстан ще изнася уран, заобикаляйки Русия

Казахстан ще изнася уран, заобикаляйки Русия Снимка: inform.kz

Страната продължава да намалява икономическите си връзки с Москва, за да избегне пречки за чуждестранни инвестиции.

Следвайки модела за алтернативни пътища при износа на петрол, Казахстан реши да търгува, заобикаляйки Русия, и с друга своя основна експортна стока - уранът. Държавната корпорация Kazatomprom, славеща се с най-големия добив на уран в света, обмисля възможността за диверсификация на каналите за износ на своите продукти, които задоволяват една четвърт от световния пазар на тези суровини и досега се изнасяха в чужбина главно през Руската федерация.

Според Reuters, компанията планира да използва по-активно Транскаспийския международен транспортен маршрут. Стратегическата суровина ще пътува през Каспийско море, а след това през територията на Азербайджан и Грузия, за да достигне до черноморските пристанища, от където с кораби ще се отправи към купувачите. Kazatomprom вече е подготвил за този маршрут 3.5 хиляди тона уран, т.е., една шеста от годишното си производство (21,8 хиляди тона за 2021 г.). 

През третото тримесечие компанията „без проблеми” е изнасяла уран през пристанището на Санкт Петербург, но в свое неотдавнашно изявление подчерта, че възнамерява да увеличи квотата за износ, заобикаляща Русия, в случай че този канал за продажби „се окаже недостъпен“. По какви причини може да се случи това, Kazatomprom не уточнява.

През септември държавната компания "КазМунайГаз" първа започна да изнася петрол, заобикаляйки Русия. През територията на Азербайджан, 1,5 милиона тона годишно ще се отправят към световния пазар, с перспективата през 2023 г., количеството да достигне 5 милиона тона. От януари към тези потоци ще се добави и износът през пристанище Супса в Грузия. 

По тези маршрути Казахстан възнамерява да изнася малко повече от 100 хиляди барела на ден, или 8% от износа си на петрол. Това количество разбира се, е малко в сравнение с 1,3 - 1,4 милиона барела на ден, които се изнасят през терминала в руското черноморско пристанище Новоросийск, но казахстанските власти възнамеряват да разширят диверсификацията на петролния си износ, превръщайки Транскаспийският маршрут в приоритет, както посочи през юни казахстанският президент Касим-Жомарт Токаев.

„Ако Казахстан иска да продължи да привлича частни инвестиции и особено преки чуждестранни инвестиции, е много важно да не бъде поставян в една кошница с Русия. Ето защо страната прави всичко възможно, за да подчертае различията си от Русия след началото на войната“, коментира пред Financial Times западен дипломат.

Същевременно, Международната финансова корпорация (IFC) за Близкия изток, Централна Азия, Турция, Афганистан и Пакистан, потвърди ангажимента си за задълбочаване на подкрепата за устойчиво развитие на Казахстан чрез увеличени инвестиции в частния сектор, пише The Astana Times. IFC, която работи в повече от 100 страни, е най-голямата глобална институция за развитие в Групата на Световната банка, фокусирана върху частния сектор в нововъзникващите пазари.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: