Чуждестранният бизнес изтегля от Китай повече пари, отколкото инвестира

Чуждестранният бизнес изтегля от Китай повече пари, отколкото инвестира Снимка: asiapowerwatch.com

Тази година юанът се обезцени с повече от 5% спрямо долара и еврото

Забавеният икономически растеж, несигурността във вътрешната политика, ниските лихвени проценти и геополитическата битка със САЩ породиха съмнения в икономическия потенциал наПекин и чуждестранните инвеститори изглежда преосмислят действията си.

През третото тримесечие на тази година Китай регистрира дефицит от $ 11,8 милиарда в чуждестранни инвестиции. Това предполага, че чуждестранните компании не реинвестират печалбите си в Китай, а по-скоро изнасят парите извън страната, коментира ВВС.

Китай трябва да направи „някои корекции, но ние бяхме подготвени за забавянето в икономиката и започнахме рано да вземаме мерки“, казва говорител на швейцарския производител на индустриални машини Oerlikon, който миналата година изтегли от Китай $ 277 милиона. 

Смущенията във веригите за доставки заради политиката на Китай за „нулев Covid“ затрудниха дори гиганти като гигафабриката на Tesla, както и Apple, които произвеждат повечето си iPhone в Китай, но вече преместиха част от производството си в Индия.

Канадската компания за аерокосмическа електроника FiranTechnology Group, която в последното десетилетие е инвестирала около $ 7,2 милиона в Китай, от миналата година насам е изтеглила над $ 2 милиона. Според шефовете на компанията, това не означава, че напускат Китай, а просто използват всички излишни пари, за да инвестират и другаде по света. 

От друга страна, Китай не повиши лихвите като мярка за овладяване на инфлацията, както направиха много страни и финансови институции миналата година, включително Федералният резерв на САЩ и Европейската централна банка – а ниските лихви не са привлекателни за инвеститорите. 

Според Търговската камара на Европейския съюз в Китай, бизнесът все повече прехвърля излишъка от пари в чужбина, насочвайки се към по-висока инвестиционна възвращаемост.

Анализаторите казват, че бъдещето на чуждестранните инвестици в Китай е много несигурно – както заради лихвените проценти, така и заради противоречията със САЩ, въпреки че предстоящата среща между президентите Си Дзинпин и Джо Байдън може да внесе известна стабилизация. Според експертите обаче, докато инвеститорите не почувстват по-голяма и дългосрочна сигурност, ще продължат да инвестират предпазливо в Китай, оглеждайки се и за други възможности.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: