Сърбия ще купува газ от Азербайджан

Сърбия ще купува газ от Азербайджан Снимка: azernews.az

Двете страни подписаха споразумение като Баку ще доставя на Белград 400 милиона кубически метра синьо гориво годишно, съобщи Reuters

Министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов отбеляза „важното стратегическо сътрудничество” и приветства новия участник в диверсификацията на европейския газов пазар. Плановете са обемът на доставките да се увеличи и Сърбия да се развие като транзитен пункт за пренос на азербайджански природен газ. 

Азербайджанското гориво ще се доставя в Сърбия чрез интерконектора България - Сърбия, който ще бъде пуснат в експлоатация в близко бъдеще. Изграждането на газопровода започна през февруари. Дължината му е 170 км, като 109 км минават през територията на Сърбия. Интерконекторът ще бъде реверсивен и с капацитет до 1,8 милиарда кубически метра газ годишно. Стойността на проекта е € 85,5 милиона.

През април енергийни компании от Азербайджан, България, Унгария, Словакия и Румъния подписаха споразумение за т.нар. „пръстен на солидарността” - използване на вътрешни европейски газови междусистемни връзки за увеличаване на потока на каспийски газ през Южния газов коридор.

Азербайджан започна да доставя природен газ на Европа на 31 декември 2020 г., използвайки Трансадриатическия газопровод, който е част от Южния газов коридор. След нахлуването на Русия в Украйна, ЕС и Азербайджан подписаха меморандум за разбирателство и енергийно сътрудничество, който предвижда до 2027 г. газовите доставки за Европа да достигнат 20 милиарда кубически метра годишно. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: