Financial Times: Казахстан ще въведе онлайн контрол върху реекспорта към Русия

Financial Times: Казахстан ще въведе онлайн контрол върху реекспорта към Русия Снимка: dairyreporter.com

За мярката, която ще действа от 1 април, информира и порталът Eurasianet.

Контролната онлайн система трябва да предотврати заобикалянето на международните санкции, наложени на Руската федерация. Казахстан предприема стъпката, за да предотврати вторични санкции срещу себе си, но и за да не допусне от територията му да действат компании и лица, които помагат на Русия да заобиколи санкционните ограничения. 

Източник на Financial Times, пожелал анонимност, отбеляза, че Казахстан "разбира рисковете от вторични санкции, така че следи търговията с всичките си партньори и постоянно работи за намаляване на рисковете при реекспорта"

Пред Eurasianet високопоставен казахстански чиновник коментира, че „Нашето правителство неоднократно и ясно е казвало, че Казахстан не предвижда ограничения в търговията с Русия, но нашата страна няма да заобикаля западните санкции и няма да стане площадка за такива обходни маневри”.

Същевременно, FinancialTimes припомня, че след въвеждането на санкциите срещу Русия, търговският оборот между Руската федерация и Казахстан се е увеличил значително. Предполага се, че вносът е включвал и санкционни стоки и дори такива, с възможна двойна употреба и приложение във военната индустрия.

През последните седмици Казахстан буквално е залят от предложения за сътрудничество от руски компании, които търсят съдействие за внос, в т.ч. на санкционни стоки - от части за самолети до редкоземни метали, съобщи наскоро Reuters. Скокът на интереса към Казахстан се обяснява с решението на Турция, която от началото на март не обработва митнически документи на стоки, предназначени за Русия, отново заради опасения от вторични санкции.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: