Стокообменът ни с Казахстан е нараснал с 42% за по-малко от година

Стокообменът ни с Казахстан е нараснал с 42% за по-малко от година Снимка: Министерство на икономиката

През 2022 година той достига 52,1 млн. щатски долара

Стокообменът ни с Казахстан през десетте месеца на 2022 г. отбелязва ръст от близо 42% спрямо същия период на 2021 г. и достига 52,1 млн. щ. д. Това стана ясно по време на среща между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и посланика на Република Казахстан в България Н.Пр. Виктор Темирбаев.

Двамата обсъдиха инициативи за разширяване на икономическото сътрудничество и засилване на търговските връзки между държавите. Министър Стоянов подчерта, че е много важно да бъдат провеждани повече инициативи между търговските организации от двете страни, с цел по-активно съдействие на бизнеса за стартиране на общи проекти.

От разговора стана ясно, че казахстанската страна има интерес към задълбочаване на сътрудничеството с България в областта на енергетиката и изграждането на съвместни предприятия с български фирми. „Работим активно за създаването на повече партньорства между български компании и чуждестранния бизнес, защото това е предпоставка за увеличаване на стокообмена и по-широко представителство на чуждестранни компании у нас, посредством доказани български партньори“, подчерта Никола Стоянов.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: