Казахстан започна да отглежда банани в промишлен мащаб

Казахстан започна да отглежда банани в промишлен мащаб Снимка: https://pixabay.com/

Турската компания GenGroup Qazaqstan започна да отглежда банани в района на Туркестан в Казахстан

 Това е първото в страната производство на банани в индустриален мащаб.

Според местното министерство на земеделието GenGroup Qazaqstan е изградила оранжериен комплекс от 5,3 хектара с бананови дървета в региона. Това е специално отгледан сорт банани, „адаптиран към климатичните условия на Казахстан“, казват от министерството.

В близко бъдеще се планира разширяване на оранжерията с още 5 хектара, което ще позволи производството на около 1000 тона банани годишно. Първата реколта се планира да бъде събрана след шест до осем месеца. В оранжериите ще се отглеждат също домати и ягоди, се казва в прессъобщение.

Стойността на проекта на първия етап е $4 млн. По време на строителството турската компания използва високоякостни конструкции, а оранжериите са оборудвани  с климатичен контрол и адаптивна система за захранване, която помага за „разгръщане на генетичния потенциал на растенията дори при неблагоприятни климатични условия.”


Климатът в Казахстан е рязкоконтинентален. Средни януарски температури: от -25 °С (на север и в центъра) до -3 °С (на юг); средните юлски температури са съответно от 19 до 30 °С. Валежи – до 300 mm, в пустините – под 100 mm, а в планините – до 1600 mm.

Главни реки: Иртиш, Урал, Ишим, Чу, Или, Сърдаря, Тобол, Нура. Езера: Балхаш, Зайсан и Алакол.

Растителност – пустинна, полупустинна, степна, иглолистни гори и високопланински ливади. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: