Словакия съобщи условието, при което няма да подкрепи санкциите срещу Русия

Словакия съобщи условието, при което няма да подкрепи санкциите срещу Русия

Словакия е против антируските санкции, ако те ще касаят ядреното гориво

Словакия няма да подкрепи новите санкции на Европейския съюз срещу Русия, ако те се отнасят до ядреното гориво, заяви министърът на външните работи на републиката Юрай Бланар.

"Нашата червена нишка се заключава в това, че в 12-ия пакет санкции не може да бъде ядреното гориво, защото засега нашите атомни електроцентрали все още не са достатъчно трансформирани до там, че да работят с друго гориво. Това гориво, разбира се, не трябва да бъде там (в пакета санкции – ред.)", каза Бланар в ефира на програмата "Съботни диалози".

През октомври словашкият премиер Роберт Фицо също заяви, че Словакия няма да подкрепи новите санкции на ЕС срещу Русия, ако те се отнасят до атомната сфера. Той обясни, че тази позиция е свързана с работата на атомните електроцентрали в Словакия и снабдяването им с гориво. 

За това, че на подобни санкции няма да се съгласи и Унгария, заяви във вторник министърът на външните работи и външноикономическите връзки на страната Петер Сиярто. При това той отбеляза, че предварителните предложения за 12-ия пакет санкции на ЕС срещу Русия не засягат атомния отрасъл.

В Словакия действат две атомни електроцентрали, построени с участието на специалисти от СССР и Русия - "Моховце" (в центъра на страната) и "Бохунице" (в западната част на страната), с помощта на които се произвежда повече от половината електроенергия в републиката. Горивото за двете централи по-рано се доставяше от компанията "Росатом". През март 2022 г. Словакия получи от Русия гориво за своите атомни електроцентрали, с което не би трябвало да има трудности до края на 2023 г.

През август 2023 г. компанията Slovenske elektrarne ("Словашки електроцентрали") подписа договор с американската компания Westinghouse за доставка на ядрено гориво за атомните електроцентрали в Словакия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: