В САЩ признаха, че продължават да купуват гориво за ядрени реактори от Русия

В САЩ признаха, че продължават да купуват гориво за ядрени реактори от Русия Снимка: pxhere.com

Помощник Пайет: САЩ все още купуват 20% от горивото за ядрени реактори от Русия

САЩ все още купуват от Русия около двадесет процента от горивото за своите ядрени реактори, заяви помощникът на американския държавен секретар по енергетиката Джефри Пайет.

"Около 20% от горивото, което се използва от нашите ядрени реактори тук в Съединените щати, все още идва от Русия", каза той на изслушване в Сената на САЩ на 8 ноември.

Пайет отбелязва, че за да намали зависимостта си от руското гориво, президентът на САЩ Джо Байдън е поискал от американския Конгрес допълнителни 2,2 милиарда долара и че американската администрация гледа положително на възможността за въвеждане на забрана за внос на руско ядрено гориво.

На 7 ноември ръководителят на американското управление по ядрена енергетика към Министерството на енергетиката на САЩ Катрин Хоф заяви, че зависимостта от руското ядрено гориво предизвиква сериозна загриженост и представлява критична заплаха за националната сигурност на страната.

В края на октомври президентът на САЩ Джо Байдън поиска от Конгреса допълнително 6 милиарда долара за засилване на сигурността, включително в областта на енергетиката. По-специално, посочената сума включва 2,2 милиарда долара, които се планира да бъдат насочени по линия на Министерството на енергетиката на САЩ за "дългосрочно подобряване на вътрешните мощности за обогатяване на нискообогатен уран и високопробен нискообогатен уран".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: