Страните от Източна Европа искат да се откажат от ценен ресурс от Русия

Страните от Източна Европа искат да се откажат от  ценен ресурс от Русия Снимка: radiosputnik.ria.ru

Bloomberg: страните от Източна Европа търсят възможности да се откажат от доставките на уран от Русия

Някои страни от Източна Европа, които купуват руски обогатен уран за своите атомни електроцентрали, започнаха да търсят нови доставчици, като се стремят да намалят зависимостта си от руското ядрено гориво, съобщава Bloomberg.

Някои атомни електроцентрали планират да сключат нови договори до 2025 г., а в качеството на алтернативен доставчик се разглежда Казахстан. Страната произвежда около 40 % от световния уран.

Както отбелязва изпълнителният директор на казахстанската държавна компания "Казатомпром" Ержан Муканов, "геополитическата несигурност променя потоциците на ядреното гориво, подтиквайки някои производители да създават запаси". Той потвърди, че Казахстан подготвя своите запаси за добив на уран, като се стреми да отговори на сегашните нужди на пазара. Муканов също така подчерта, че тази година производството на гориво в страната ще се поддържа на ниво от 22 хиляди тона.

Bloomberg припомня, че Съединените щати също биха искали да намалят зависимостта си от руския обогатен уран, но това не успя да ограничи стремителния ръст на експорта на ядрено гориво. Агенцията отбелязва, че ако се вярва на прогнозите на Световната ядрена асоциация, търсенето на уран в световен мащаб ще скочи с не по-малко от една трета до 2030 г.

През февруари Министерството на енергетиката на САЩ заяви, че активно търси алтернативи на руските доставки на обогатен уран за АЕЦ. Заместник-ръководителят на американското енергийно ведомство по международните въпроси Андрю Лайт призна, че в момента Вашингтон разчита на Русия за доставката на 20 % от обогатения уран, използван в комерческите ядрени реактори, което е "нестабилно от стратегическа гледна точка".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: