Петрол от Казахстан за Германия по нефтопровода „Дружба”?

Петрол от Казахстан за Германия по нефтопровода „Дружба”? Снимка: almayadeen.net

Министърът на енергетиката на Казахстан Болат Акчулаков заяви, че страната му е получила устно разрешение от руските власти да ползва руската тръбопроводна система за Германия.

„Чакаме официално потвърждение от колегите от Руската федерация. Смятам, че няма да има проблеми, получихме устно потвърждение, макар че, все още нямаме писмено“, каза Акчулаков, цитиран от новинарската агенция Tengri.news.

Министърът отбеляза, че Казахстан никога не е срещал особени трудности при изпомпването на петрол през Русия, така че не ги очаква и сега. Акчулаков каза още, че Казахстан няма да може да задоволи изцяло петролните нужди на Германия, които са около 20 милиона тона годишно, но започвайки от 1.5 милиона тона, може да предложи максимум до 6 – 7 милиона тона на годишна база. 

Германските рафинерии се отказаха от руски петрол, но работят за частична замяна на доставките с Казахстан. През декември представители на двете страни се договориха за доставка на около 20 000 тона пробна партида казахстански петрол през руската тръбопроводна система, предназначени за петролната рафинерия в град Шведт, чийто преработвателен капацитет се оценява на над 11 милиона тона петрол годишно.

Официалният представител на „Транснефт” Игор Демин по-рано заяви, че не е получавал искания от казахстанските си колеги за изпомпване на петрол в Германия. 

От 5 декември миналата година, Европейският съюз отказа доставки на руски петрол по море. Санкцията не засяга доставките по петролопроводи, но Германия и Полша обявиха, че възнамеряват да се откажат и от тях. Като изключение, Словакия, Чехия и Унгария продължават да получават руски петрол през „Дружба”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: