Защо индийският премиер подари 7.5-каратов диамант на първата дама на САЩ?

Защо индийският премиер подари 7.5-каратов диамант на първата дама на САЩ? Снимка: thehindu.com

В продължение на 10 години в началото на този век Нарендра Моди беше персона нон грата в САЩ, заради неуспеха му да предотврати кървавите антиислямистки бунтове в индийската провинция

Тази седмица обаче бележи нов етап в отношенията между двете страни, след историческото официално посещение на Моди във Вашингтон, поставило началото на широко и многостранно сътрудничество. Един от знаците за това е и 7.5 каратовият зелен диамант, който г-н Моди подари на Джил Байдън. Важното в случая е, че камъкът не идва от диамантена мина, а е лабораторно създаден (LGD) – производство, в което Индия би желала да заеме лидерско място в света. 

Моди поднесе изискания си подарък на вечеря със семейство Байдън в Белия дом – висока чест в американската дипломация, запазена за най-близки приятели на САЩ. Пред ястия от просо, гъби и сладкиш с ягоди, разговорите засегнаха човешките права, но акцентът беше 7.5-каратовият зелен диамант, произведен в индийските лаборатории. 

От 2018 г. до 2021 г. Индия увеличи повече от четири пъти износа си на LGD, достигайки обем от над $ 1.2 милиарда. Тази година индийското правителство обяви, че ще субсидира научноизследователска и развойна дейност в LGD индустрията. Според Министерството на търговията и промишлеността на Индия, в момента 15% от всички LGD в света са индийски, докато водещ производител на LGD е Китай, с 50% пазарен дял в сектора. 

LGD имат същите химични и физични свойства като добитите в мините, но производството им е 100 000 пъти по-чисто от минния добив и несравнимо по-бързо, а цената им е най-малко с 30%-40% по-ниска от тази на естествените диаманти. Тъй като е невероятно здрав материал, минералът се използва в електроника от висок клас, в медицината и в безброй други индустрии, които изискват изключително здрави материали. 

Така че г-н Наренда Моди определено се опитва и изглежда успява да разшири пазара на индийските LGD включително в САЩ, измествайки Китай, чиито отношения с Вашингтон никога не са били в по-ниска фаза.

Narendra Modi, Joe Biden commit to empower Quad for global good - The  Economic Times
Снимка - economictimes.indiatimes.com

С определено добри резултати за индийската икономика, извън страната си Моди остава противоречива фигура заради ограниченията на свободното слово, религиозните свободи, а в последните години и с това, че Индия се въздържа от ясно осъждане на руската инвазия в Украйна. 

Това не попречи на Байдън да заяви, че „По най-важните въпроси, нашите нации гледат една към друга, включително по критични регионални и глобални въпроси“, допълвайки (според Reuters), че партньорството между двете страни е „по-силно, по-близко и по-динамично от всякога“.

Същевременно, в обръщението си пред американския конгрес, Моди засегна войната в Украйна, като подчерта, че световният ред се основава на Хартата на ООН, мирното разрешаване на спорове, зачитането на суверенитета и териториалната цялост. „Както казах открито и публично, това не е ера на война. Това е ера на диалог и дипломация“, каза Моди и призова за „всички възможни усилия”, за да се спрат „кръвопролитията и човешкото страдание“.

Според The Wall Street Journal, по време на посещението на индийския премиер в САЩ са подписани няколко големи военни договора, включително трансфер на отбранителни технологии за Индия, както и споразумение за съвместно производство на двигателите F414 на General Electric за следващото поколение изтребители на Индия. Договорите диверсифицират снабдяването на индийската армия, захранвана досега основно с руска техника. Освен това Индия ще се присъедини към космическата програма на САЩ Artemis и ще работи с NASA по съвместна мисия до Международната космическа станция през 2024 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: