Казахстан блокира транзита на руски нефт

Казахстан блокира транзита на руски нефт Снимка: moscowtimes.ru

От 1 октомври Казахстанските железници са отменили всичките си обявени за месеца плнове за транспортиране на петрол и петролни продукти от Русия за Киргизстан

Сложната ситуация между двете страни-членки на Оргнизацията на договора за колективна сигурност е  станала без официално предупреждение и оповестени причини, отбелязв The Moscow Times. В същото време, пзарът на горива в Киргизстн до 20 дни може да изпадне в недостиг, съобщават местни медии, позовавайки се на данни от Асоциацията на петролните търговци на Киргизстан.

Сега Асоциацията и Киргизките железници се опитват сами да намерят решение на проблема, но смятат,  че въпросът трябва да се реши от двете централноазиатски републики на междуправителствено ниво – така, както на 23 септември беше договорено в съвместен протокол, според който между Киргизстан и Казахстан трябваше да се осигурят непрекъснати доставки на социално значими стоки, включително горива и смазочни материали, зърно, масло и захар. 

След по-малко от седмица, на 28 септември, на срещата на върха между петте централноазиатски държави и Германия, президентът на Казахстан Касим Жомарт Токаев заяви, че страната му ще спазва санкциите срещу Русия, но ще поддържа и „редовни приятелски контакти“ със северната си съседка.

През юли, след съобщения за възможни ограничения от страна на САЩ заради нарушаване на санкциите, наложени на Русия, и киргизките власти обещаха да се съобразят с ограниченията. От Киргизкия държавен комитет за национална сигурност признаха, че частни компании може да са нарушили санкционния режим и дори заявиха, че ще проведат разследване, за да установят нараушителите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: