Казахстан обяви стратегическо сътрудничество със Съединените щати

Казахстан обяви стратегическо сътрудничество със Съединените щати Снимка: AP/TASS

Най-голямата постсъветска икономика в Централна Азия и ключов член на военния блок на Кремъл се отдалечава от Русия.

Посоката на сближаване със САЩ и Запада обяви казахстанският президент Касим-Жомарт Токаев по време на среща с американския държавен секретар Антъни Блинкен, който посети Астана.  „Готови сме да продължим да развиваме това сътрудничество“, каза Токаев и добави, че е благодарен на американските власти за „подкрепата на независимостта, териториалната цялост и суверенитета“. 

По думите на Токаев, страната ще развива дългосрочно партньорство със САЩ в областта на сигурността, енергетиката, търговията и инвестициите, с акцент върху проучването на полезните изкопаеми на Казахстан, за което вече е подписан съответния меморандум с казахстанското министерство на промишлеността и инфраструктурното развитие.

Освен с Токаев, Блинкен се срещна в Астана с лидерите на Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан, а след това планира и посещение в Ташкент. Целта на администрацията на Джо Байдън е да засили влиянието си в Централна Азия и да убеди бившите съветски републики да не помагат на Кремъл да заобикаля санкциите, казаха пред The ​​Wall Street Journal служители на Белия дом.

С цел разширяване на търговските и културни контакти на страната си, миналата година Токаев посети Турция, Саудитска Арабия, Катар и Обединените арабски емирства, включително и в опит да замени Русия на европейския петролен пазар, заобикаляйки руската инфраструктура. През ноември Астана обяви, че ще увеличи износа си на петрол през Каспийско море с 1,5 милиона тона чрез тръбопровода Баку-Джейхан, като в перспектива количествата могат да нараснат до 20 милиона тона.

Правителството на Казахстан подписа и споразумение с германската Svevind Energy Group за изграждането на един от най-големите заводи в света за производство на зелен водород. Плановете са в срок от 10 години предприятието да може да задоволи една пета от нуждите на Европа за внос на новото гориво.

И Вашингтон, и Европейски съюз са положително настроени към тази посока на развитие на Казахстан, който доскоро поддържаше тесни връзки с Русия и развиваше контактите си с Китай. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: