Може ли Украйна да започне производство на собствено ядрено гориво

Може ли Украйна да започне производство на собствено ядрено гориво Снимка: Uatom.org

Дори и с помощта на американците Украйна няма да може да произвежда ядрено гориво поради липсата на технология

В Русия изкоментираха, че дори с помощта на американците Украйна няма да може да произвежда ядрено гориво поради липсата на технология. Президентът на фондация "Основание" Алексей Анпилогов, който е и военен експерт, коментира пред Радио Sputnik неотдавнашното изявление на Министерството на енергетиката на Украйна, че държавната компания "Енергоатом" ще започне да произвежда ядрено гориво.

Според Анпилогов "Украйна стъпва по изключително тънък лед". Експертът отбелязва, че украинските предприятия работят в сътрудничество с американската компания Westinghouse, но това едва ли може да им помогне. Украйна не разполага с технологията и оборудването за производство на обогатен уран, необходими за цялата верига на производство на ядрено гориво.

Но най-интересното е, че американците също нямат такава технология. Те използват европейски и руски съоръжения за обогатяване, като Русия контролира около 40% от световните съоръжения за обогатяване на уран. "Никой, разбира се, няма да й даде тези технологии (на Украйна) и американците също няма да могат да й помогнат тук", отбелязва Анпилогов.

"Ядреното гориво се състои от два компонента. Първият всъщност е обогатеният уран. Той се намира в горивните елементи, това са достатъчно малки таблетки, съдържащи уранов оксид. Вторият компонент е елемент, генериращ топлина. Обикновено това са циркониеви или неръждаеми тръби, специално свързани в пакет. И да започнем с това, че Украйна няма технологии и оборудване за производство на обогатен уран", казва експертът.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: