Превратната 2022 година: жителите на Земята загубиха 10% от богатството си

Превратната 2022 година: жителите на Земята загубиха 10% от богатството си Снимка: npr.org

„Обеднели” са дори най-богатите хора на планетата, което обаче длеч не запълни огромната яма между бедни и богати от периода на пандемията, когато суперогатите забогатяха още повече, а бедните удариха дъното на приходите си.

След три години на рекорден растеж, в края на 2022 г. благосъстоянието на световното население може да отбележи намаляване с още 2%, пише The Moscow Times, позовавайки се на доклад на Allianz. Това ще бъде най-големият спад на финансовите активи на хората, след глобалната финансова криза през 2008 г. Но за разлика от последвалото тогава сравнително бързо възстановяване, сега средносрочните перспективи не изглеждат много обещаващи, предупреждава анализът. 

В периода до 2025 г. се очаква средно годишно нарастване на финансовите активи с около 4,6% – при 10,4% през предходните три години. Ситуацията допълнително се влошава от високата инфлация, която подкопава реалната стойност на активите, намалявайки стойността им с около 10%. 

Според МВФ, тази година световната инфлация може да достигне 8.8%, и 6.5% през следващата, при 4.7% през 2021 г., така че ще продължи „да изяжда” икономическия растеж и през следващите няколко години, в степен, зависима от усилията на централните банки да овладеят потребителските цени и начина, по който финансовите пазари биха реагирали на такава политика.

В резултат на тези негативни фактори тази година може да се превърне в повратна точка в тенденцията за сформиране на глобалното богатство, тъй като няма значими причини, които биха променили ситуацията към по-добро, предупреждава Allianz.

Войната в Украйна се превърна в силен фактор, подкопаващ възстановяването от ковид-пандемията: инфлацията е необуздана, енергията и храните са оскъдни, а монетарното затягане свива икономиките и пазарите.

Последният фактор доведе до значителен спад на фондовите пазари по света, както и до огромни загуби на инвеститорите. Влошила се е и задлъжнялостта на физическите лица, отбелязва Allianz. В края на 2021 г. глобалният дълг на домакинствата е бил € 52 трилиона, а още миналата година, когато инфлацията излезе извън контрол, е нараснал със 7,6%. 

Не само 2022 г., но и следващите години ще бъдат различни от предишната тенденция на растеж, предупреждава Allianz. Общественият договор е подложен на изпитание от кризата, свързана с поскъпването на живота. 

Политиците имат невероятно трудната задача да преодолеят енергийния дефицит, да осигурят зеления преход и да подкрепят икономическия растеж, докато централните банки удрят спирачките на рецесията с всички сили. Така че в политиката няма място за грешки, посочват аналитиците на Allianz.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: