
Европейската централна банка: храните в ЕС поскъпват тревожно
- Актуално
- Текст:

Шокиращото поскъпване нарежда нашата страна в първата тройка на дъното, отстъпвайки само на Унгария, със 106.4% поскъпване на храните в последните 10 години, и Естония, където увеличението е 83.1%.
Малта е единствената западна страна в най-тежко засегнатата десятка, но все пак на границата към средното поскъпване, с ценови скок на храните от 53.83%. Малко по-добре от нас са Румъния с почти 77% поскъпване, Латвия (75.2%), Литва (75%) и Полша (73.8%), докато поскъпването пада под 70% в Словакия (69.3% ) и Хърватия (59.5%).
Най-малко е поскъпнало менюто на европейците в Швейцария (7.8%), Ирландия (17%), Кипър (26.7%), Финландия (26.8%), Франция (35.8%), Италия (35.9%), Гърция (36.6%), Люксембург (38.7%), Дания (39.1%) и Португалия (39.7%).
„Златната среда” заемат Белгия (40.5% поскъпване). Норвегия (42.5%), Австрия (44.3%), Испания (44.5%), Нидерландия (46.1%), Швеция (49.8%), Германия (51.2%), Словения (51.4%), Исландия (53%) и Чехия (53.1%),
Според данните на Европейската централна банка (ЕЦБ), цените на хранителните стоки в Европа се повишават по-бързо от средната инфлаци в блока (2%) и не показват признаци на забавяне.
Проучване на Европейската комисия показва, че всеки един от трима европейци се тревожи дали ще може да си позволи храната, която предпочита, или ще трябва да се задоволи с по-евтини заместители. Естествено, много по-засегнати са бедните домакинства, в които сметките за храна гълтат най-голям дял от доходите.
Според Евростат, в последните 10 години най-много са поскъпнали месото и месните продукти (с 38% до 44%). Веднага след тях се нареждат млякото, маслото, кафето, зехтинът, какаото и шоколадът. Значително по-скъпи са станали и плодовете, зеленчуците, яйцата, рибата, чаят, захарта и хлябът. Най-малко са поскъпнали бирата (30%) и виното (20%).
ЕЦБ обяснява увеличението на цените отчасти с поскъпването на енергията след руското нахлуване в Украйна, както и с нарасналите доходи на европейците, което увеличава търсенето и съответно подхранва „апетита” на търговците да продават по-скъпо.
Все по-често компроментираната реколта заради екстремни климатични явления също си казва думата – както традиционната суша в Испания, която доведе до поскъпване на зехтина, или неблагопритните климатични условия в страни, ключови износителки на кафе и какао, като Гана и Кот д'Ивоар, което повиши цените и на тези много консумирани продукти.
Но цените на храните са от решаващо значение за инфлацията, по-важно дори от цените на енергията, така че поспъпването им излага на риск целта на ЕЦБ за 2% инфлация. Ако ценовата тенденция при храните се окаже трайна, банката може да повиши основните лихвени проценти, с всички произтичащи от това негативи - по-високи разходи по заеми, по-плахи инвестиции и по-голямо напрежение в банковата система и икономиката на ЕС като цяло.
Междувременно ЕЦБ обяви 2.2% инфлация за септември, с прогноза за 2.3% през октомври.
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:

Тръмп: Демократите искат да отворят границите и дадат пари на нелегалните имигранти

Цената на петрола пада четвърти пореден ден

Нападение срещу синагога в Манчестер остави двама убити и трима тежко ранени

Мъск отново поведе клуба на милиардерите

Есенна магия в сърцето на Вършец – багри, плодове и усмивки

САЩ останаха без действащо правителство

Германската полиция затвори Октоберфест заради бомбена заплаха

Европейската централна банка: храните в ЕС поскъпват тревожно
