Министърът на финансите на Великобритания заяви, че не е против рецесията

Министърът на финансите на Великобритания заяви, че не е против рецесията Снимка: 1prime.ru

Министърът на финансите на Великобритания Хънт няма нищо против рецесията, ако това ще намали инфлацията в страната

Икономическата рецесия във Великобритания устройва главата на британското Министерство на финансите Джеръми Хънт, ако това е необходимо, за намаляване на инфлацията, заяви той в интервю за телевизионния канал Sky News.

Британската централна банка (Банката на Англия) на 11 май повиши дисконтовия процент до 4,5% от 4,25% годишно и сега той е на най-високото си ниво от октомври 2008 г.  При това регулаторът е готов да го увеличи още повече в случай на нарастване на инфлационния натиск.

"Да, защото инфлацията - това е източник на нестабилност", отговори ръководителят на ведомството на въпрос на журналист дали Хънт е доволен от политиката на Централната банка, която е готова да направи всичко, за да намали инфлацията, дори ако това потенциално приближи рецесията.

Междувременно самата Британска централна банка очаква рязък спад на инфлацията в страната от началото на лятото, а нейният ръководител Андрю Бейли каза пред същия телевизионен канал Sky News, че през февруари икономиката е балансирала "на ръба на бръснача" и е могла да влезе в рецесия, но сега той е "малко по-оптимистичен".

Според последните данни годишната инфлация във Великобритания (в края на април) се е забавила до 8,7% от 10,1% месец по-рано. А БВП на страната през последното тримесечие, по предварителна оценка, е нараснал на годишна база само с 0,2%, а на тримесечна - с 0,1%.

Рецесията означава две последователни тримесечия спад в икономиката. Британската централна банка по-рано прогнозира, че според резултатите от текущото тримесечие нивото на БВП на страната ще спадне с 0,7%, но в средата на май преразгледа оценката си въз основа на действително развиващата се ситуация и сега очаква почти нулева динамика.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: