Ключови сектори на европейските борси за 2024

Ключови сектори на европейските борси за 2024 Снимка: cmcmarkets.com

Общоевропейският индекс на акциите завърши 2023 г. със скок от 20%

Макар че тази възходяща траектория не е разпределена равномерно между секторите, все пак разнообразният икономически пейзаж предлага широк спектър от инвестиционни възможности за 2024 година, отбелязва Euronews.

През 2023 г. най-добре се представиха информационните технологии със стабилен ръст от 19%, предпочитаните потребителски стоки и услуги (вкл. автомобили и автомобилни компоненти, хотели, ресторанти и свободно време) с ръст от 18% и индустриалните компании с ръст от 17%. Слаб растеж отбеляза здравеопазването със средна възвръщаемост от 5,9%, както и комуналните услуги и енергетиката, с печалби съответно от едва 7% и 9%.

Сред най-успешните европейски компании се нареждат британския Rolls Royce Holdings, отбелязал изключителния скок от 225%, нидерландската BE Semiconductor Industries N.V., известна още като Besi, с ръст от 152%, ASM International NV, със скок от 103%, датската Pandora A/S от Дания, чийто растеж скочи с 96%, докато Novo Nordisk A/S поскъпна с повече от 50%. 

За 2024 г. картината е предпазливо оптимистична, с прогнозен среден ръст на приходите от 6,2% и очаквано средно увеличение на печалбата от 4,3% от акциите на 1019-те големи и средни предприятия, според индекса MSCI Europe.

Очаква се европейският сектор на недвижимите имоти да се възползва от очакваното намаление на лихвените проценти и да се насочи към прогнозирания среден ръст на приходите от 10,6% и печалба от 5,7%. Очакваният отличник в сектора е Shaftesbury Capital PLC, инвестиционен тръст за недвижими имоти, с прогнозиран скок на приходите от 122%.

Дългоочакваното оживление в сектора на здравеопазването вещае среден ръст на приходите от 7,8% и на печалбите от 2,2%, като пробивът в областта на биофармацевтичните продукти прогнозира 275% ръст за Zealand Pharma A/S.

Финансовите компании, чийто очакван ръст в приходите е 7,7%, а в печалбите 15,4%, може да се възползват от по-стабилна икономическа среда, тъй като инфлацията и разходите по заеми намаляват. Прогнозите насочват лидерството към Admirals Group plc, със стабилен ръст от 160% на прогнозираните приходи.

Информационните технологии остават индикатор за растеж със средно увеличение на приходите от 7,7% и на печалбите от 4,1%. Очаква се Meyer Burger Technology AG да отбележи феноменален ръст на приходите от 97%, заемайки водещата позиция в соларните и полупроводниковите технологии.

Прогнозите за промишлеността са стабилни, със среден ръст на приходите от 6,8% и увеличение на печалбите от 10,9%. Бум на приходите от 272%, се очаква при ITM Power plc, специализирана в решения за водородна енергия.

Всектора на предпочитаните потребителски стоки и услуги се очаква увеличение на приходите от 6,2% и на печалбата от 6,4%. Водещ в групата е британският търговец на луксозни автомобили Inchcape plc с очакван 42% ръст на продажбите.

В други сектори като комунални услуги, енергетика, потребителски продукти и материали се очаква по-нисък от средния ръст както на приходите, така и на очакваните печалби.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: