Какво се случва след победата на крайната десница в Нидерландия

Какво се случва след победата на крайната десница в Нидерландия Снимка: chathamhouse.org

Нидерландската народна партия за свобода (PVV) излезе на първа позиция на парламентарните избори през ноември миналата година с 23% от гласовете

Привличайки националните предпочитания, PVV получи безпрецедентна подкрепа в атмосфера на дълбока икономическа и социална криза, за която мнозина обвиняват управляваното от Марк Рюте правителство в оставка.

Популисткият лидер на PVV и антиислямист Герт Вилдерс отбеляза най-висок резултат в икономическия център Ротердам, където анкета на Euronews проучи очакванията на гражданите. Според медията, нидерландските гласоподаватели са се отклонили силно надясно заради икономически и култкурни тревоги и страх от имигрантите – тенденция, която се усеща в целия континент и предвид предстоящите избори за Европейски парламент, може да повлияе на политиката на ЕС. 

Привържениците на Вилдерс са убедени, че „той може да промени нещата”, включително инфлацията и високите цени на храните и енергията. „Всичко става все по-скъпо. Наистина ни отнемат всичко. И хората просто се страхуват. Искаме да чуем нещо различно от бедност и бюджетни съкращения. И ако Вилдерс смята, че може да оправи нещата, за мен е добре“, обяснява собственик на магазин.

„Бедността наистина е нарастващ проблем, дори сред работещите хора“, казва Джон, чиято малка благотворителна организация събира храни и стоки от първа необходимост за бедни семейства в работнически квартал в Ротердам, включително самотна майка на четири деца. Тя казва, че не може да се справи без тази подкрепа и като множество нидерландци, разчитат на Вилдерс да извади страната от рецесията. Според нея, антиимиграционната му позиция е част от решението: „Страната вече е пълна. Нидерланците искат да помогнат на всички, но първо трябва да помогнат на собствената си страна!“

За да сформира коалиционно правителство, Вилдерс има нужда от подкрепата на други партии. Известен противник на мерките срещу климатичните промени, ислямофоб и евроскептик, той все пак смекчи тона и се отказа от забраната на джамиите, Корана, ислямските училища бурките и никабите в Нидерландия.

През август 2023 г. Дилан Йешилгьоз-Зегериус, бивш търсещ убежище, замени Марк Рюте на лидерския пост на Народната партия за свобода и демокрация (VVD) и вече преговаря с Вилдерс и двама други партийни лидери за контурите на нова коалиция. 

Но мюсюлманската общност в Нидерландия е загрижена за бъдещето си, казва имамът на джамията Есалам в Ротердам. Според него, след изборите се наблюдава драстичен скок в насилието, дискриминацията и изолирането на мюсюлманите и много от тях вече обмислят да се преместят в страни, „където децата им ще могат да растат в здравословна среда”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: