21 проекта за иновации ще получат близо 7 млн. лева от Националния иновационен фонд

21 проекта за иновации ще получат близо 7 млн. лева от Националния иновационен фонд Снимка: Министерство на иновациите и растежа

Система за мониторинг с цел предотвратяване на тежки заболявания, технология за производство на пожароустойчиви, енергоспестяващи и изолационни строителни елементи от стъклени отпадъци, както и иновационен подход за биопринтирани хрущялни импланти, са само част от проектите, които ще получат финансиране в 13-та сесия на Фонда

Двадесет и един проекта за иновации ще получат общо 6 470 749,61 лв. в рамките на 13-та конкурсна сесия на Националния иновационен фонд, менажиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия към Министерство на иновациите и растежа. 

Договорите за финансиране на проекти бяха връчени на специално събитие в сградата на Агенцията в присъствието на зам.-министъра на иновациите и растежа Стефан Савов, началника на кабинета на министъра на иновациите и растежа – Красимир Якимов и изпълнителния директор на ИАНМСП Бойко Таков.

Сред одобрените проекти се нареждат система за мониторинг с цел предотвратяване на тежки заболявания, технология за производство на пожароустойчиви, енергоспестяващи и изолационни строителни елементи от стъклени отпадъци, иновационен подход за биопринтирани хрущялни импланти, решение за замърсяване на микропластмаси във водна среда, решение за оценка на замърсяване с микропластмаси във водата, както и иновативно образователно приложение. 

Всички те са част от четирите приоритетни оси, които Фонда подкрепя, а именно „Информатика и информационни и комуникационни технологии“, „Мехатроника и чисти технологии“, „Индустрия за здравословен живот и биотехнологии“ и „Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии“. 

Проектите са селектирани от общо 127 предложения, а 17 от тях ще се изпълнят в партньорство с организации за научни изследвания и разпространение на знания.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: