Ръководителят на JPMorgan счита заплахата от глобална рецесия за реална

Ръководителят на JPMorgan счита заплахата от глобална рецесия за   реална Снимка: https://pixabay.com/

След шест до девет месеца може да започне рецесия в САЩ и по света, смята Джейми Даймън, ръководител на най-голямата американска банка JPMorgan

Главният изпълнителен директор на банката предположи, че борсовият индекс S&P 500 може да падне с още 20% от настоящите нива на фона на продължаващото затягане на паричната политика на Федералния резерв на САЩ, съобщава CNBC.

Сред индикаторите за потенциална рецесия ръководителят на JPMorgan нарече влиянието на високата инфлация, повишаването над очакваното ниво на лихвените проценти, неизвестните последици от количественото затягане на Федералния резерв (quantitative tightening, QT) и военните действия в Украйна. Според Даймън "това са много сериозни неща, които могат да тласнат САЩ и целия свят към рецесия след шест до девет месеца".

В същото време той отбеляза, че европейската икономика вече е в рецесия в момента, а икономиката на САЩ сега "всъщност все още е в ред".

Когато започне рецесията, Даймън изчислява, че потребителите вероятно ще бъдат по-добре от световната финансова криза от 2008 г., благодарение на усилията на Федералния резерв на САЩ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: