Сертификати за приоритетни инвестиционни проекти получиха заводи в Плевен и Шумен

Сертификати за приоритетни инвестиционни проекти получиха заводи в Плевен и Шумен Снимка: Министерство на иновациите и растежа

Общият размер на инвестициите е близо 250 млн. лв. и ще бъдат открити над 300 нови работни места

Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева връчи днес два сертификата за приоритетни инвестиционни проекти на „Алкомет“ АД и „Глас Контрибюшън“ ЕАД. Общият размер на инвестициите в заводите в Плевен и Шумен е близо 250 млн. лв. и ще бъдат открити над 300 нови работни места. 

Шумен 

Сертификатът на компания за алуминиеви валцови и пресови продукти „Алкомет“ АД се издава по реда на Закона за насърчаване на инвестициите за проекта „Разширяване на продуктовия микс чрез инсталиране на линия за непрекъснато леене, линии за производство на профили, универсален фолиев стан” в Шумен.

Размерът на инвестицията на компанията е 136 285 000 лв. и се предвижда разкриване на 160 нови работни места. Инвестиционният проект е свързан с разширение на съществуващото производство в завода и продуктовата гама на нови продукти, които да отговарят на актуалното търсене на пазара.

„Работим целенасочено България да се утвърди като привлекателна дестинация за инвеститори с добри и предвидими условия. Подкрепяме компаниите в цялата страна да модернизират и разширяват производствата си“, коментира министър Стойчева на церемония по връчването на сертификата в Министерството. 

В завода ще се разширят цехове, в които ще се инсталира допълнително технологично оборудване и ще бъде открит изцяло нов производствен цех с линия за непрекъснато леене. 

Плевен 

Сертификатът на „Глас Контрибюшън“ се издава по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) за проекта „Модернизация на производствения процес на стъкларски завод Рубин” в Плевен. 

Размерът на инвестицията на компанията е 110 000 000 лв. и ще бъдат открити 150 нови работни места. Дружеството планира да изгради нова 300-тонна пещ, внедряване на последно поколение оборудване SORG за ограничаване до минимум вредните СО2 емисии. Инвестицията включва придобиване на иновативно, енергийно ефективно и високо производствено оборудване и изграждане на закрити и открити складови площи.

„Инвестиционният проект предвижда модернизиране на завода за стъкло и опаковки. Основният му фокус е върху разработването и внедряването на иновативни продукти, процеси и бизнес модели, насочени към повишаване на ресурсната ефективност на предприятието. Насърчаваме инвестиции именно в нови технологии, които допринасят производствата да са екологично отговорни”, заяви още министър Стойчева. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: