МВФ: 4,9% отрицателен световен икономически растеж за 2020 г.

МВФ: 4,9% отрицателен световен икономически растеж за 2020 г. Снимка: uvebtech.com

БВП през 2021 г. ще остане с около 6,5% по-нисък от прогнозирания преди януари 2020 г.

Според доклада на Международния валутен фонд (МВФ) прогнозният икономически растеж е отрицателен (–4,9%) през 2020 г., което е с 1,9 процентни пункта по-ниско отколкото през април. Очакванията за повишаване на активността през първото полугодие на 2020 г. не получиха потвърждение поради световната пандемия COVID-19 и се очаква възстановяването да бъде с по-плавни темпове. 

Прогнозата за световния растеж през следващата година е той да бъде в размер на 5,4%. Така брутният вътрешен продукт (БВП) през 2021 г. ще остане с около 6,5% по-нисък от прогнозирания преди януари 2020 г. и преди началото на COVID-19 кризата. Въздействието е силно неблагоприятно върху домакинства с ниски доходи, което компенсира напредъка, постигнат в намаляването на крайната бедност в света след 90-те години.

Както в предишната прогноза от април 2020-а, и в тази има степен на несигурност, по-висока от обичайната, като водещо е предположението за отпадане на пандемията. При икономиките, борещи се за ограничаване на процента на заболеваемост, налагането на по-продължителни мерки би засегнало още повече тяхната дейност.

Всички държави, дори и преминалите пика на инфекцията, трябва да осигурят гаранции за адекватното функциониране на здравните си системи. Международната общност трябва значително да засили подкрепата си за национални инициативи, включително чрез финансова помощ на страни с ограничен капацитет на здравеопазване. При наложително прилагане на мерки икономическата политика трябва да предприеме действия за ограничаване спада на доходите на домакинствата, както и да предостави подкрепа на фирмите със засегната дейност. 

Там, където икономиките започнат отново да функционират, целенасочената подкрепа трябва постепенно да се преустанови, а политиките на страните следва да осигурят стимули за повишаване на търсенето, да предоставят облекчения и да се стимулира преразпределянето на ресурси.

Силното многостранно сътрудничество остава изключително важно в много аспекти. Ликвидна подкрепа е силно наложителна за държави, изправени пред кризи в здравеопазването и недостиг на външно финансиране, включително чрез облекчаване на дълга и финансиране чрез глобалната мрежа за финансова безопасност (GFSN - набор от институции и механизми, които предоставят финансова подкрепа на държави, засегнати от финансова криза, често валутна, банкова или суверенна криза). Извън пандемията политиците трябва да си сътрудничат за разрешаване на търговското и технологичното напрежение, което застрашава евентуалното възстановяване от кризата COVID-19. 

Освен това, въпреки рекордния спад на емисиите на парникови газове по време на пандемията, политиците трябва както да изпълняват своите ангажименти за смекчаване на ефектите от изменението на климата, така и да работят съвместно за пропорционално увеличение и справедливо въвеждане на въглеродни данъци.

 

Глобалната общност трябва да предприеме действие в настоящия момент, за да бъде избегната втора вълна на пандемията, като за тази цел трябва да създаде бази с основни запаси и защитно оборудване. Също така трябва и да вземе решение за финансиране на изследвания в подкрепа на системите за здравеопазване, както и да въведе ефективни мерки в полза на най-нуждаещите се.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: