Изборите за Европейски парламент – куриози и реакции

Изборите за Европейски парламент – куриози и реакции Снимка: Еuronews

Италианка, обвинена в Унгария и под домашен арест за предполагаемо нападение над неонацисти, е избрана за евродепутат

Илария Салис, представител на италианските „Зелени и ляв алианс (AVS), ще бъде един от шестимата евродепутати на партията. Според европейското законодателство, като евродепутат, тя ще има имунитет

Салис прекара повече от година в затвора в Будапеща, „с вързани ръце и крака, сред плъхове и хлебарки”, както баща ѝ описа условията. Миналия месец тя беше освободена под домашен арест, но адресът на настаняването ѝ изтече в интернет и близките ѝ се опасяваха, че може да бъде нападната. 39-годишната анархистка от Милано е арестувана миналия 11 февруари на неразрешена, но толерирана от Виктор Орбан демонстрация, с която унгарските последователи на Хитлер отбелязват ежегодно т. нар. „Ден на честта”. 

Обвинена е в нападение и „леко нараняване” на двама от демонстрантите, както и че е член на германското движение Hammerbande, афиширащо целта си „да напада фашисти”. Салис отрича и двете обвинения. „Искаме я тук, в Италия, свободна и с имунитет, готова да изпълни мандата си”, казват лидерите на партията, издигнала я за евродепутат.

Решението на Еманюел Макрон да проведе предсрочни парламентарни избори две седмици преди откриването на Олимпиадата, шокира кмета на Париж Ан Идалго, но тя казва, че го приема, като „поредната зашеметяваща стъпка” на френския президент. Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах обаче смята, че политическите лидери на Франция са обединени в подкрепата си за игрите и няма "никакви индикации” това единство да се разпадне сега. "Франция е свикнала да провежда избори, ще го направи още веднъж, ще има ново правителство и всички ще подкрепят Олимпиадата", казва Бах.

Водещият кандидат на крайнодясната Алтернатива за Германия (AfD) ще бъде изключен от групата на партията си в Европейския парламент, съобщиха от политическата формация. След серия компрометиращи разкрития и негови изказвания, призоваващи за „справедлива” оценка на SS, основната паравоенна сила на нацистите, той подаде оставка от ръководния съвет на AfD, но беше твърде късно да бъде изваден от избирателната бюлетина. Доскоро потенциален обвиняем, но вече от позицията си на евродепутат със съответния имунитет, Кро разкритикува инициативата на своята партия да се дистанцира от него, посочвайки, че AfD е избрала „грешния път и изпраща опустошителен сигнал към нашите избиратели“.

Пред ликуващи поддръжници на Австрийската партия на свободата (FPÖ) лидерът ѝ Херберт Кикл каза, че победата на FPÖ на европейските избори бележи „нова ера в политиката“. Кикл посочи следващата цел на FPÖ – победа на парламентарните избори през есента и канцлер от FPÖ. Според вестник Der Standard, членовете на крайнодясната партия „са загрижени” за миграцията, не смятат, че Путин е „толкова лош”, но пък се чувстват „унизени” от ваксинацията срещу коронавируса. Според тях действия в защита на климата не са необходими. Мантрата на FPÖ е „да дадат урок на всички".

В публикация в Х чешкият президент Петр Павел казва, че растящата подкрепа за екстремизма в Европа „не може да бъде пренебрегната“. Самият той прозападен либерал и твърд защитник на помощта за Украйна, казва, че Европа „трябва да чуе тези гласове” и да си даде сметка защо се повиши подкрепата за крайнодесни консервативни националистически партии. Предвид резултатите от изборите, той и други европейски лидери смятат, че е малко вероятно ЕС да промени външнополитическата си ориентация.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: