Предизборно: младите хора, зелените партии и португалците искат по-силен ЕС

Предизборно: младите хора, зелените партии и португалците искат по-силен ЕС Снимка: aa.com.tr

Това означава, че всеки пети гласоподавател иска да види по-големи правомощия за Брюксел, показва проучване на Euronews-Ipsos, публикувано днес

Докато Европа се подготвя за изборите през юни и е изправена пред големи предизвикателства, включително зеления преход, нарастващите цени и войната, от 23 февруари до 5 март Ipsos проведе анкета сред 25 916 души в 18 страни, в които живее 96% от населението на ЕС. 

Това е първото общоевропейско проучване от този вид преди изборите за Европейски парламент (ЕП), които ще се проведат от 6 до 9 юни. Гласуването на близо 400 милиона европейци трябва да определи 720-те члена на ЕП и по същността си е един от най-мащабните демократични актове в света.

Анкетата показа, че най-силни проевропейски настроения проявяват португалците (36%). Повече правомощия за ЕС иска и Зелената европейска коалиция (41%), в която членуват и регионални зелени партии, включително от Корсика и Каталуния.  За по-силен европейски съюз са 25% от младите гласоподаватели на възраст от 18 до 29 години, при 20% привърженици на идеята сред възрастовата група от 50 до 64 години.  

Същевременно 65% от дясно настроените европейци и 78% от националистите искат всяка страна сама да взема решенията си.  Същите виждания имат  63% от анкетираните французи.  

Анкетата установи още, че към радикалните крайнодесни европейци са се прелели част от проевропейските зелени и либералите, което може да затрудни вземането на решения от Брюксел през следващите пет години, дори ако се запази проевропейското мнозинство

Анкетата дава и някои прогнози. Например Френската центристка партия на Еманюел Макрон може да загуби шестима евродепутати, докато Националното обединение на Марин Льо Пен може да спечели десет места, превръщайки се в най-голямата партия в ЕП. 

Според анкетираните, най-големите предизвикателства пред ЕС са войната в Украйна и борбата с климатичните промени. Сегашният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви отбраната на блока за свой приоритет, ако получи втори мандат, въпреки че военната политика обикновено се разглежда като национален въпрос.

Колкото до борбата с изменението на климата, ЕС прие забележителни нови закони в тази посока, но селскостопанските производители протестират активно срещу т.нар. „Зелен преход” и намаляването на парниковите емисии с 55% до 2030 г. 

Тенденциите в пристрастията на европейските гласоподаватели можете да следите на специалния интерактивен сайт Euronews Polls Centre.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: