Тревогата за бъдещето доминира Мюнхенската конференция по сигурност

Тревогата за бъдещето доминира Мюнхенската конференция по сигурност Снимка: securityconference.org

„Поемайте ангажименти, взаимодействайте, не се поучавайте, не се игнорирайте един друг” – т.нар. „Мюнхенско правило” звучеше абсурдно на 60-тата конференция по сигурността (MSC) в Баварската столица, състояла се от 16 до 18 февруари

Първо, две от най-обсъжданите световни фигури не присъстваха, отбелязва анализ на ВВС - бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, който насочвайки се отново към Белия дом, вече заплашва да разклати ключови трансатлантически международни отношения, и руският президент Владимир Путин, яростно обвиняван на MSC за смъртта на политическия му опонент Алексей Навални и войната в Украйна, която вече разклати устоите на международния правов ред. 

Всъщност тази година Русия и Иран не бяха поканени в Мюнхен, защото според организаторите, двете страни "не са заинтересовани от смислен диалог".

„Живеем в свят, в който има все повече конфронтация и по-малко сътрудничество. Светът стана много по-опасно място“, обобщи Жозеп Борел, върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, описвайки с тези няколко думи задълбочаващото се геополитическо напрежение и разтърсващата икономическа несигурност.

„Това беше конференция на един неподреден свят, доминиран от безнаказаност“, допълни Дейвид Милибанд, главен изпълнителен директор и президент на Международния спасителен комитет (IRC).

2024 година изисква вашия отговор – от всеки по света“, подчерта украинският презиедент Володимир Зеленски, отново молейки за значителна военна и финансова помощ за нападнатата си страна. 

Американските делегати в Мюнхен, включително вицепрезидентът Камала Харис, с всички сили настояваха, че тя и президентът Джо Байдън няма да изоставят Украйна, нито лидерството на САЩ в глобалните дела. Но до изборите там остават само девет месеца и Доналд Тръмп вече оформя поляризиран политически дебат във Вашингтон, съживявайки безпокойството, че може да изтегли САЩ от НАТО и други международни ангажименти.

„Много думи. Без конкретни ангажименти. Тъжна MSC 2024“, публикува в X/Twitter Натали Точи, директор на Института по международни отношениs.

Липсата на ангажименти стана особено очевидна, когато се стигна до опустошителната война между Израел и Хамас, започнала на 7 октомври, когато терористичната организация нахлу в Южен Израел, извършвайки безмилостно клане.

„В Мюнхен видяхме наистина голям интерес от страна на международната общност и световните лидери да видят сериозно прекратяване на огъня и значителна международна помощ в Газа“, отбеляза палестинският премиер Мохамад Щайе в интервю.

Но израелските делегати, включително бившият мирен преговарящ Ципи Ливни, са на друга позиция: „Аз съм политически опонент на Бенямин Нетаняху, но подкрепям войната в Газа и стратегическата необходимост от унищожаването на Хамас като терористична организация и като режим“, подчерта тя на сесия с участието на Мохамад Щайе и йорданският външен министър Айман Сафади.

При все това, MSC 2024 отбеляза рекордна посещаемост: присъстваха повече от 900 участници, включително около 50 държавни и правителствени ръководители, над 100 министри, представители на мозъчни тръстове, неправителствени организации, водещи бизнес-лидери, борци за климата, активисти, оръжейни експерти, технологични магнати и други. 

Но този значителен кворум показа как се е променила представата за глобалната сигурност през десетилетията, стигайки преди всичко до ясно посочената безнаказаност при драстични нарушения на международния правов ред.

Създадена през 1963 г. в търсене на мир и просперитет по време на Студената война, Мюнхенската конференция по сигурността често действаше като поле за дипломация в реално време. Но тази година, белязана от безпокойство и тревога за утрешния ден, MSC предизвика единствено много разговори и горчиви равносметки, докато светът нервно се чуди къде ще пламне следващият конфликт.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: