Кулинарна италианска идея за енергийни икономии

Кулинарна италианска идея за енергийни икономии

Изправени пред предизвикателствата на енергийния недостиг, европейците търсят начини да пестят енергия, включително по-кратък душ и миене на зъбите при затворен кран на топлата вода.

Италианският отговор на този призив е кулинарен. И го предлага не кой да е, а носителят на Нобелова награда по физика проф. Джорджо Паризи. В профила си във Фейсбук той предлага технология за енергийни икономии в едно ежедневно действие за италианските домакинства  – готвенето на прословутата италианска паста.

„За трети път го пробвам, и работи”, пише физикът-кулинар, който вече е изчислил, че така може да намали енергийните си разходи (газ или електричество) с около 44.6 киловата на година. Това, което предлага, е т.нар. „техника за пасивно готвене”. 

Подходът е предпочитан от много готвачи, включително и от висок клас, но сега е особено актуален, след като е научно доказано, че ще намали сметките. За целта не ви е нужно нищо ново, освен традиционната тенджера с капак – важен участник в процеса. Използването му намалява времето за кипване на водата и не позволява температурата ѝ да падне по време на готвенето. Особено важно е, че пастата не губи вкусовите си качества и текстурата „ал денте”. 

И така, за да пестите енергия пред котлона, трябва просто малко да промените готварските си навици, или по-скоро рефлекси. „Пасивното готвене” на паста е дори по-удобно от традиционното, защото изключва възможността ястието да изкипи. Важното е да вземете точното количество вода, указано на опаковката на пастата и да следвате рецептата: 

Кипвате водата на затворен капак, добавяте сол, хвърляте пастата в тенджерата и веднага връщате капака на мястото му. (Ако са спагети и стърчат от тенджерата, може да прибегнете до „кощунството” да ги начупите на две). Изчаквате 1 – 2 минути, за да заври водата отново „на ключ”, изключвате котлона и държите тенджерата върху него 1 – 2 минути повече от указаното на опаковката. След това отцеждате водата и развихряте кулинарната си фантазия в соса и подправките.

Тъй като най-употребяваната паста обикновено трябва да се готви 9 - 12 минути, с пасивния подход пестите газ или електличество поне 8 минути, подчертава проф. Паризи и допълва „Без да искам да натоварвам италианските семейства, или да подценявам традицията, ето и важната новина – да променим навиците си не винаги е нещо лошо”. Рецептата му спечели стотици последователи във Фейсбук, които обещават да я изпробват, за да спестят енергия.

Италианското правителство подготвя пакет помощни мерки за своите граждани, който La Repubblica публикува, заедно с рецептата на проф. Паризи и забележката: „След бърз душ с 2 градуса по-ниска температура, вечеряме на свещи спагети, сготвени на затворен котлон“. Коментарът предизвика и типично италиански отговор: „Дали преди да сложим тенджерата на котлона да не затоплим водата на слънце?”

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: