EС удължи с една година програмата за пестеливо потребление на природен газ

EС удължи с една година програмата за пестеливо потребление на природен газ Снимка: bioenergyconsult.com

Преценката е, че доброволното решение за 15% икономии е изиграло положителна роля, така че ще остане в действие до март 2024 г.

Пестеливата консумация става официална стратегия в енергийната политика на ЕС, отбелязва Еuronews. Отчитайки ефективността на стъпката, предприета миналото лято по време на ценовия пик на газовите пазари, енергийните министри на 27-те държави членки вчера взеха решението програмата да продължи да действа без особени дискусии или разногласия

Инициативата, наречена „Пестете газ за безопасна зима“, първоначално предизвика скептицизъм сред държавите-членки, които се надпреварваха да си осигурят спецални изключения и дерогации. Но опасявайки се от високи разходи и сметки, европейските потребители и бизнесът подходиха рационално и спестиха повече от договореното в Брюксел. 

По данни на Евростат, за периода август 2022 - януари 2023 потреблението на синьо гориво е намаляло с почти 19,3%, в сравнение с аналогичния период в предишните пет години. Най-големи икономии са регистрирани във Финландия (– 57,3%), Литва (– 47,9%) и Швеция (– 40,2%).

Международната агенция по енергетика (МАЕ) посочи, че за реализираните икономии най-много са допринесли намаленото отопление, по-краткото време за къпане и въвеждането на алтернативни енргийни източници като термопомпи и соларни панели. 

Експерти оценяват програмата за пестеливост като един от най-ефективните инструменти, с които се предотврати възможната енергийна криза през изминалия есенно-зимен сезон. „Спечелихме първата битка, но предстои още  много”, каза Кадри Симсон, европейският комисар по енергетиката, който предложи удължването. Той отбеляза също и стабилизирането на цените на природния газ, които в момента са около € 40 за мегаватчас. 

Съгласно условията на споразумението, държавите-членки избират свободно начините за постигане на икономии, като същевременно остава и възможността изискването за 15% по-ниско потребление да промени доброволния си характер и да стане задължително в рамките на ЕС. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: