Kак да спестите пари от сметки за ток през зимата?

Kак да спестите пари от сметки за ток през зимата?

Зимата вече почва да се подава зад ъгъла, както и ужасяващите разходи за отопление на дома ни. Телевизията и мрежата ни облъчват с чудесни идеи за спестяване на пари за енергийни разходи, но по-често са ни необходими пари, за да спестим такива. За мнозина харченето на пари за грандиозни проекти за подобряване на дома, за да се направи той по-енергийно ефективен, просто е невъзможно, поне в обозримото бъдеще.

Ако сте от тези хора като мен - все още имате опции. Не е нужно да харчите куп пари, за да намалите разходите си за отопление. Можете да спестите пари от сметки за ток, без да разбивате банковите разходи от нищо на много малко. Следвайте тези идеи и се сбогувайте с шокиращите сметки за отопление, както смятам да направя аз.


Облечете се!

Да, не е ли логично? Обикалянето по къси панталони и потник посред зима няма много голям смисъл - дори когато сте на закрито. Зимата е зима, защото е студена, така че съобразявайте се, дори да сте си вкъщи. Облечете пуловер или суичър, обуйте чорапи, чехли. Не струва нищо да се носят по-топли дрехи вкъщи и по този начин можете да поддържате температурата в къщата с няколко градуса по-ниска и да спестите доста разход за отопление.

Поставете меко, удобно одеяло на дивана и столовете, за да се сгушите, докато гледате телевизия, четете или разговаряте с приятели. Те не само ще осигурят топлина, но също така могат да добавят искрица стил на иначе празното пространство.

Може да губите топлина от дома си от пода, както и през прозорците и вратите. Поставете килими върху пода от твърда дървесина или плочки, за да премахнете шока от леденостудените повърхности. Поставете неплъзгащи се подложки или бегачи под килима, за да избегнете плъзгане и свързани с това инциденти.


Пластмасово покритие на прозорците и вратите

Не всички външни врати се използват през зимата, нито пък всички прозорци. Използвайте пластмаса, за да покриете прозорците и вратите, които не използвате. В някои от големите вериги се продават комплекти за прозорци на достъпни цени.

Комплектите за врати са по-скъпи. Някои магазини за строителни материали може да ги складират или да се наложи да потърсите онлайн доставчик.

Тези покрития за прозорци и врати могат да помогнат за премахване на теченията, за да се запази топлината. Ако не можете да си позволите комплектите или пластмасовите листове, опитайте да окачите одеяла, за да изолирате студа. Основният недостатък на тази корекция е, че тя може да закрива гледката и светлината от прозорец.

Изключвайте отоплението

Изключете отоплението през нощта и когато няма никой у дома. Някои интелигентни термостати могат да бъдат програмирани, за да изключват отоплението в часовете, в които обикновено сте далеч от дома, и автоматично да го регулират, преди да се върнете. Цената на интелигентен термостат ще варира в зависимост от производителя, но не е евтина инвестиция. Можете да регулирате термостата си ръчно безплатно.

Намаляването на топлината не означава да я намалите до 6 градуса или по-ниско. Въпреки това намаляването до 16 за една нощ или докато сте далеч може да има голяма разлика. „Sleep.org“ - продукт на Националната фондация за сън - предлага поддържането на температура между 15 и 20 градуса в спалнята за най-качествен сън.

Спестете пари, като оставите вратата на фурната отворена

След като изпечете бисквитки или приготвите вечеря във фурната, оставете вратата отворена. В тази фурна има много топлина, така че оставянето на вратичката отворена затопля кухнята и околните стаи.

Използвайте нагревателите пестеливо

Използвайте нагревател за пространство по безопасен начин. Използвайте преносими нагреватели само в стаята, в която стоите. Не ги поставяйте твърде близо до нещо леснозапалимо и ги следете за прегряване. Според Комисията за безопасност на потребителските продукти годишно се случват около 1200 пожара от преносими електрически нагреватели.

Никога не оставяйте нагревател да работи, когато не сте вкъщи или докато спите. Дръжте тези уреди на поне три метра от завеси, диван, легла и горивни елементи. Поставете ги на плоски, стабилни повърхности, за да не паднат. Внимавайте и купувайте само сертифицирани за безопасност нагреватели. И накрая, когато пускате нагревателя, уверете се, че кабелът, контактът или щепселът не са топли на допир. Ако усетите, че е горещо на допир, изключете устройството от контакта. Не го използвайте отново, докато не бъде проверен от сервиз.

Запечатайте пукнатините и запушете дупките 

Използвайте силикон, за да запълните всички пукнатини на врати, прозорци и други отвори. Уплътняващите пукнатини включват и тези по сутеренния под и стените. Ще се изненадате колко топлина се губи от пукнатини, които изглеждат незначителни. Една тръба от керемида или силикон ще ви струва не особено скъпо.

Запушете всички дупки в стените, за да ограничите загубата на топлина. Говорейки за дупки в стените, електрическите контакти и ключовете за осветление могат да бъдат изолирани, за да се предотвратят загубите на топлина. Използвайте разширяваща се пяна за пръскане, за да запечатате между металната изходна кутия и скалната плоча. Подрежете излишното и сменете капака.


Изолирайте тавана си

Покрийте входа на тавана с пластмаса, парчета изолация, стари одеяла, метеорологични ленти, обвивка от саран, кърпа за бояджия или дори няколко стари ризи. Всяко от тях ще ви помогне да забавите, ако не спрете, течението и топлият въздух да се носят през покрива ви. Топлината се повишава и може би се изтегля нагоре през тавана, така че може да не забележите студено течение, въпреки че скъпият ви горещ въздух се носи далеч, далеч...

Старомоден здрав разум

И накрая, ако имате вентилатор на тавана, това може да помогне за преместване на топъл въздух от тавана обратно надолу в стаята. Вентилаторите трябва да се въртят по часовниковата стрелка през зимата. Пуснете вентилатора на най-ниската настройка.

Всички тези съвети са добри, старомодни, здрави мисли, за които са необходими само няколко минути и не особено голям бюджет. Вярно е, че тези действия няма да ви спестят хиляди, както биха направили всички нови дограми, но ще ви помогнат да спестите колкото се може повече с това, което имате.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: