Навлиза нова концепция: Работи по-малко, за да имаш скромен, но щастлив живот

Навлиза нова концепция: Работи по-малко, за да имаш скромен, но щастлив живот Снимка: Pixabay

Да живееш с малко, но щастливо? Дори това да означава да не изкарваш много пари и да нямаш много вещи? Да бъдеш доволен от храната и простите неща?

Да кажеш „не“ на покупката на най-новия смартфон, на 20-ия чифт маратонки или на редовното излизане на ресторант, за някои хора това ограничение не означава скучен и безцветен живот. Напротив!

Във време, когато се сблъскваме на всяка крачка със свръхконсумацията, едно неформално движение се разраства, надявайки се, че ще бъде в състояние да окаже влияние върху нашето общество.

Тази житейска философия, определяна като фругализъм (от латинската дума frugalis, „трезвен”), се радва на много последователи в Европа, в частност в Германия. Те не са нито отшелници, нито хипита, нито едва оцеляващи, но се отказват от консуматорството и смятат, че обществото ни трябва да бъде ръководено от разума.

Идеята зад всичко това?

Работете по-малко, за да живеете по-добре и със собствено темпо, дори ако това означава да печелите по-малко. Харчете по-малко, спестявайте повече.

Изчезнаха бизнесмените от 90-те години на XX век, вманиачени на тема как ще се представят пред обществото и съответно издигнали в култ външния блясък. Новото течение свидетелства за превръщането на бизнесмена в хуманистичен индивид с добродетелен начин на живот. Той се отказва от излишествата, за да задоволи стремежа си към намирането на смисъл.

Мотивацията за възприемане на такъв начин на живот варира, разбира се, и зависи от конкретния човек, но най-често е свързана с лични причини (здраве, благополучие, баланс между работата и живота и т.н.), екологични, финансови или дори политически...

Често последователите на тази философия избират да живеят под възможностите си. Те намаляват месечния си бюджет и пестят повече, инвестират спестяванията си, организират по нов начин ежедневието си.

Сред тях намираме и много радетели на т.нар. бавно живеене, slow life. Те се отказват от забързаното темпо и търсят по-автентичен начин на живот. Целта е по-малко стрес, бягство от диктата на часовника, преориентиране на желанията и постепенно възвръщане на увереността в собствените си способности. Повече контакт с природата, домашно приготвена храна, направи си сам изделия и т.н.

Ефектът от тази философия

Тенденцията за повече пестеливост е възможност за размисъл върху качеството на професионалния живот, което нашето общество предлага днес. Това е и възможност да поставим под въпрос начина си живот, нашите разходи и навици на потребление, както и прекомерната връзка с професионалния ни живот, с работата ни, която в много случаи вече е стигнала до точка на изкривяване.

Същевременно има и противници на тази идея, които предупреждават за риска бедността да бъде обвита от някакъв романтичен ореол. Наистина е важно да не се бъркат понятията и пестеливостта да не се превръща в апотеоз на бедността. Да следиш внимателно за бюджета си, защото не можеш да си позволиш да отидеш на почивка или си затруднен с плащането на следващата си вноска за наема, или с грижата за здравето си поради липса на финансови средства, със сигурност не е вдъхновяващ начин на живот за никого. Затова, както и във всичко, не е нужно да се изпада в крайности, но да се проявява повече разум – това винаги е добра идея.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: