Калифорния ще се бори със сушата, произвеждайки чиста енергия

Калифорния ще се бори със сушата, произвеждайки чиста енергия Снимка: wonderfulengineering.com

Стратегията на Златния щат предизвика Световния икономически форум да я нарече в бюлетина си „перфектен пример да уцелите с един куршум два заека”.

По традиция американците решават проблемите си мащабно. Такъв е и огромният инвестиционен проект Nexus, който предвижда „соларни навеси” над уникалната водоснабдителна система от канали на Калифорния. 

Концепцията не е сложна. „По-голямата част от дъжда и снега в Калифорния падат на север от Сакраменто през зимата, докато Южна Калифорния поема 80% от потреблението на вода, най-вече през лятото. Ето защо през целия ни щат се вият канали – това е най-голямата подобна система в света. По наши изчисления, около 1% до 2% от водата в каналите, се губи, изпарявайки се под горещото калифорнийско слънце“, обяснява Роджър Бейлс, професор по инженерство в Калифорнийския университет Merced.

„Проучване, което проведохме през 2021 г., показа, че ако покрием всичките близо 6440 км канали със слънчеви панели, ще намалим изпарението и ще спестим над 245 милиарда литра вода годишно. Това е достатъчно за напояването на над 200 000 декара земеделска земя или за жилищните нужди на повече от 2 милиона домакинства“, казва експертът.

Според CBS, Калифорнийският департамент по водни ресурси (DWR) вече е инвестирал $ 20 милиона в Project Nexus. Начинанието беше одобрено през февруари и вероятно ще започне да се строи тази есен с перспективата да бъде завършено до края на следващата година.

 Паралелно със спестените водни ресурси, соларните навеси над каналите ще произвеждат и 13 гигавата електроенергия годишно, което се вписва в целта на щата до 2030 г. да посреща 60% от енергийните си нужди от възобновяеми източници.

Според Reuters, Project Nexus използва идеята от подобно начинание в Индия, но съществено променена, за да се съобрази с конкретните условия и да се развие универсален модел за цялата територия на Съединените щати. 

Допълнителна „екстра” на проекта е, че за разлика от соларните паркове, соларните навеси не използват допълнителна земна площ. Учените посочват и друго предимство – засенчените канали ще бъдат по-неблагоприятна среда за водни плевели и водорасли, което от своя страна ще улесни пречистването на водите. Така че, енергийно-водоснабдителната стратегия на Златния щат изглежда ще „уцели” и повече от два заека.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: