Не искате да пилеете храна? Вдъхновете се за живот без отпадъци!

Не искате да пилеете храна? Вдъхновете се за живот без  отпадъци! Снимка: Euronews

Чувствате ли се виновни, когато видите в хладилника повяхнала маруля и нямате представа какво да я правите, освен... да я изхвърлите? За съжаление – или за успокоение, не сте сами.

Европейските домакинства генерират повече от половината хранителни отпадъци в ЕС – за 2021 г. цели 153 милиона тона! ООН казва, че половината от всички плодове и зеленчуци, които се продават в ЕС, завършват в кофата за боклук. Така че дори Европа да се гордее с прогресивното еекологично съзнание на жителите си, статистиката на стария континет всъщност е доста мрачна. 

Но по отношение на отпадъците, дори да започнете от дъното, е вълнуващо приключение – защото няма къде да отидете, освен нагоре.  И така, ето някои прости идеи от Euronews как да използвате пълноценно хранителните продукти.

Компостирайте – защото не е само за хора с дворове! Може да ви звучи шокиращо да съхранявате хранителни отпадъци в малкото си градско жилише, но ако компостирането ви интересува, или искате да си направите безплатно богата хранителна среда за вашите стайни растения, в мрежата се предлагат куп решения за малки пространства. Потърсете в YouTubeCompostFairy - ще намерите ръководство за начинаещи и тънкости за напреднали!

Подхождайте креативно към зеленчуковите отпадъци! Не ги хвърляйте в кофата за боклук! Разбира се, можете да ги компостирате, но може и да разкриете майстор-готвача у вас! Класическото решение е зеленчуков бульон: измийте добре и сварете заедно всички зеленчукови обелки, изрязаните връхчета на морковите, твърдия зелев кочан, поувехналия в хладилника магданоз или копър, омекналия домат, спаружената чушка, малко чесън. 

Подсолете бульона, охладете го и го замразете във формички за лед – имате чудесна натурална подправка за ястия, при това, без консерванти! А ако искате да се усъвършенствате, потърсете онлайн рецепти как да мариновате зеленчукови обелки и да ги запечете на зеленчуков чипс. За още по-напреднали, в мрежата ще намерите и съвети как да отглеждате зеленчуци у дома, използвайки максимално всеки сантиметър от градското си жилище.

Eight Cooking Tips To Cook Like A MasterChef At Home | L'Essenziale
Снимка - essenziale-hd.com

Купувайте зеленчуци разумно – само толкова, които можете да изядете на едно ядене – или максимум за един ден. Ако все пак ви останат, отървете се от пластмасовото фолио и се снабдете със стъклени съдове с капаци, за да съхранявате зеленчуците свежи възможно най-дълго. В такъв съд можете да събирате и продуктите за зеленчуковия ви бульон.

Спасете увехналите марули и салати с ледена вода! Почти всеки листен зеленчук се освежава, ако го потопите във вода с шепа кубчета лед – особено добре се повлиява салатата айсберг. 

Замразявайте всичко! Така ще запазите не само храни като месо и риба, но и пресни подправки, мляко и дори изсъхнали късчета сирене – ако след размразяването текстурата им се е променила и не е много приятна за пряка консумация, винаги можете да ги използвате като добавка към сосове и супи. 

И накрая – не правете нищо по принуда или само за да пестите, а открийта забавната страна и на компостирането, и на планираните покупки, и на кулинарните ви опити! Забавлявайте се, експериментирайте, наблюдавайте, записвайте си, пробвайте нови рецепти – защото най-упорито правите нещо, ако ви забавлява. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: