Във Великобритания засаждат „супер-гора“

Във Великобритания засаждат „супер-гора“ Снимка: igpoty.com

Фиданките са издънки на 1000-годишни дъбове

Експерименталната гора е проектирана от екип учени, решили да разработят най-добрата формула за модерно залесяване. Посадъчният материал идва от средновековната гора в имението Бленхайм – най-богатата колекция от древни дъбови дървета в Европа. Генетичното им наследство, скрито в жълъдите, ще даде ново поколение дъбове за супер-гората край реките Дорн и Глайм в Оксфордшир. 

Имението Бленхайм получи от правителството целева безвъзмездна помощ от около £1 милион, за да засади 270 000 дървета в девет нови гори на площ от 1 кв. км. Средствата са предназначени и за изкупуване на земи от собственици, а гората ще бъде обществена. 

През есента на 2020 г. лесовъдите събраха огромна реколта от жълъди и в разсадника на имението ги засадиха в саксии с компост. След това фиданките бяха пресадени на контролиран терен, където ще растат още няколко години, за да станат достатъчно големи за засаждане в бъдещата гора. Експертите смятат, че чакането си струва, за да се продължи родословието на хилядолетниците от Бленхайм.

First of Blenheim Estate's nine new 138 hectare woods successfully planted  | Forestry Journal
Снимка - forestryjournal.co.uk

Великобритания е една от най-малко залесените части на Европа. Специалисти лесовъди казват, че правителството на Обединеното кралство трябва да утрои усилията за залесяване, за да постигне целта си - до 2025 г. ежегодно да се засаждат по 30 000 хектара нови гори.

Но учените предупреждават, че ако не се направи с най-голямо внимание, бързото засаждане на дървета може да навреди на биоразнообразието и да блокира земя, необходима за други основни дейности, например селско стопанство. 

За модел на залесяването екипът на Бленхайм е избрал естествените смесени гори, в които иглолистни и широколистни видове се съчетават с храсти и ливади, поддържайки биоразнообразието и укрепвайки почвата. Разгледани са всички аспекти на "природния капитал" - от намаляване на риска от наводнения до осигуряване на местообитание за диви животни, птици и пчели. Природната формула е ефективна при поглъщане на въглеродните емисии, като същевременно позволява и планиран добив на ценна дървесина. Освен поколението на древните дъбове, бъдещите гори в Оксфордшир ще включват не по-малко от 27 различни дървесни вида - дъб, габър, липа, явор и др. 

Партньор на правителството в проекта е строителната компания Morgan Sindall Group, която строи жилища, училища и търговски обекти. „Това не е някакъв жест като просто да напишем чек и да си тръгнем – планираме да работим за създаването на тези гори поне 25 години“, казват от компанията. 

Сега младите фиданки изглеждат крехки, но как ли би било след един век? Ентусиастите са замислили много дейности, с които инвестицията да се изплати, включително горско училище, което планират да изградят на терен с естествен наклон, особено подходящ за амфитеатър. Така един ден, когато новите дъбове в Бленхайм пораснат, тук ще има деца, които да играят между тях.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: