Една трета от дървесните видове на Земята са пред изчезване

Една трета от дървесните видове на Земята са пред изчезване Снимка: penntoday.upenn.edu

Стотици други са на крачка от унищожение, според нови данни, публикувани в Botanic Gardens Conservation International (BGCI) в сряда.

Организацията на природозащитниците твърди, че броят на застрашените дървесни видове е два пъти по-голям от броя на застрашените бозайници, птици, земноводни и влечуги, взети заедно.

В риск от изчезване са 17 500 вида дървета - или 30% от общия брой, а от други 440 вида в дивата природа има по-малко от 50 екземпляра. Печалната статистика с най-много застрашени видове води Бразилия, където под заплаха са 1788 дървесни вида. Следват Индонезия, Малайзия, Китай, Колумбия и Венецуела.

Тези данни са сигнал към всички по света да се събудят и да осъзнаят, че дърветата имат нужда от помощ“, казва в изявлението си генералният секретар на BGCI Пол Смит.

Сред най-уязвимите са магнолиите и диптерокарпите – вид, който се среща в тропическите гори на Югоизточна Азия. Следват дъбовете, кленовите дървета и абаноса. 

Трите най-заплашителни фактора за дърветата са растениевъдството, дърводобивът и животновъдството. Междувременно към тях се прибавят и климатичните промени и екстремните климатични промени.

Най-малко 180 вида дървета са пряко застрашени от повишаването на морското равнище, особено островни видове като магнолиите в Карибите. 

„Това е особено притеснително, тъй като на много острови има видове дървета, които не се срещат никъде другаде. Всеки вид дърво има значение - за милионите други видове и за хората по целия свят“, се казва в публикацията.

Освен че ни дават храна и ценни суровини (които добиваме безогледно),  дърветата са незаменима част от естествената екосистема и имат ключова роля в борбата с глобалното затопляне и климатичните промени. 

Трансформирйки въглеродния диоксид в органични съединения, дърветата отделят жизненоважния за живите същества кислород, поддържайки необходимия баланс в състава на въздуха, който дишаме. Изчезването на един вид дърво може да доведе до загубата на много други видове – и не само дървесни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: