Израел ще ограничава глобалното затопляне с нови 450 000 дървета

Израел ще ограничава глобалното затопляне с нови 450 000 дървета Снимка: israelhayom.com

Правителството представи проект на държавна междуведомствена комисия по климатичните промени, която залага на засаждането на дървета покрай 30 000 км пътища – средно 150 дървета на километър.

Според министър-председателя Нафтали Бенет, въпросът за климата е приоритет на правителството. Акцентът в плановете за озеленяване са градските общности, където живеят над 90% от жителите на страната, а горещините се чувстват особено остро. Сянката на дърветата драстично ще подобри температурните условия на улиците и качеството на въздуха.

Кабинетът одобри амбициозния план, който трябва да се осъществи до 2040 г. и ще струва приблизително $ 716 милиона. Правителството подчерта, че в борбата с климатичните промени залага преди всиичко на природосъобразни решения. Освен това израелското законодателство ще въведе изисквания към градското планиране, с които да гарантира адаптирането на градската среда към климатичните промени и да наложи нови урбанистични решения, съчетващи опазването на околната среда с подобряване на градските пространства. 

Следващите стъпки ще включват картографиране на текущата дървесна покривка в градовете, насърчаване на местните планове за устойчивост, осигуряване на необходимите средства и създаване на удобна цифрова платформа, където наред с друга информация, ще се публикуват и обсъждат искания за изсичане на дървета,  актуални правила за зелено строителство и възможностите за нови насаждения.

Една от целите е до 2030 г. в 100 местни общности да се планира развитие на горско стопанство. Финансирането на мащабния проект ще залегне в бюджета за 2023-2024 г.

Израел отдавна упорито „отхапва” ивици земя от пустинните области, като засажда маслинови дървета. Те виреят в местните условия, не изискват много вода, дълголетни са и освен безценните маслини за трапезата и за производство на зехтин, дават и добра сянка.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: