Биосферният резерват „Европейска Амазония” обединява пет нации

Биосферният резерват „Европейска Амазония”  обединява пет нации Снимка: tourism4-0.org

Защитената област обхваща 700 кв. км и включва части от Австрия, Словения, Хърватия, Унгария и Сърбия.

Наречен „Европейска Амазония“, биосферният резерват създава прецедент в трансграничните усилия за ограничаване на щетите върху природата. Това е най-голямата речна защитена зона в Европа, която обхваща част от течението на реките Мура, Драва и Дунав. 

Био-резерватът ще защитава речните разливи, горите, пясъчните и чакълести плажове, стръмните брегове и заблатените околни води, както и огромен брой растителни и животински видове, пише Euronews.

Петте страни, свързани вече и чрез биосферния резерват, са работили дълго за този статут на ЮНЕСКО. Процесът започва през 2009 г., с декларация за съвместни действия на Хърватия и Унгария, а през 2011 г. се разширява, привличайки и другите три страни. Статут на биосферни резервати получават първо отделните региони – най-напред Хърватия и Унгария през 2012 г. и после Сърбия, Словения и Австрия, съответно през 2017, 2018 и 2019 г.

В биосферния резерват Мура - Драва - Дунав се развиват ценни екосистеми и транснационалното сътрудничество е най-добрата форма за защитата им. Река Мура е местообитание на най-богатото разнообразие речни риби в Словения, включително 36 вида от Червения списък на застрашените видове риба. По поречието ѝ няма язовири и рибата може да мигрира свободно. Резерватът е и местообитание на най-голямата европейска популация на белоопашат орел.

Birdwatching Kopacki Rit | Inlandia.com
Снимка - inlandia.com

Решението за защитата на „Европейската Амазония“ е добър модел, който трябва да се възпроизведе в целия континент, смятат експерти. Почти 90% от речните разливи в Европа са разрушени

Предстоящият Закон за възстановяване на природата, който ЕК подготвя, ще постави обвързващи цели на страните членки на ЕС за възстановяване на тези местообитания, така че да развият пълния си потенциал в полза и на природата, и на хората. Законът е част от плановете на ЕС до 2030 г. да поеме защитата на 30% от сушата и моретата на Стария континент.

Друга трансгранична европейска биосферна зона оформят регионите Vosges du Nord (Франция) и Pfälzerwald (Германия). Европа е част и от два междуконтинентални биосферни резервата – единият свързва Стария континет с Африка, при южна Андалузия и полуостров Тингитана (Мароко), а вторият - Големият Алтай, обхваща 1.5 млн. ха и е преход между Европа и Азия на границата на Република Алтай в европейската част на Русия и източен Казахстан. 

Извън ЕС има много други биосферни райони, които биха могли да се възползват от същия статут на ЮНЕСКО. В базата данни на ООН-структурата са включени 714 биосферни зони в 129 държави, включително 21 трансгранични обекта. 

Биосферните резервати са от решаващо значение за възстановяване на екологичното равновесие. Статутът им на защитени от ЮНЕСКО територии ги предпазва от интереси и дейности, които биха засегнали биоразнообразието и целостта на екосистемите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: