Край на обезлесяването обещаха световните лидери

Край на обезлесяването обещаха световните лидери Снимка: thenational.scot

Това ще бъде първото голямо споразумение, резултат на срещата COP26 в Глазгоу, което обещава възстановяване на горския фонд на планетата до 2030 г.

Двуседмичното събитие може да се превърне в решаваща стъпка към контрол над климатичните промени. Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън, който е домакин на срещата, обяви сделката за горите като "забележително споразумение за тези катедрали на природата и бели дробове на планетата”, цитира ВВС.

Подписвнето на споразумението започва днес. Сред държавите, които заявиха, че ще го подпишат, са Бразилия, Канада, Русия, Китай, Индонезия и Демократична република Конго. Заедно със САЩ и Обединеното кралство това обхваща около 85% от горите в света. Изсичането на дървета допринася за изменението на климата, тъй като изчерпва горите, които поглъщат огромни количества от парниковия газ CO2 (въглероден диоксид).

Обещанието предвижда почти $19,2 милиарда обществени и частни инвестиции. Част от тях ще се насочат към развиващите се страни за възстановяване на увредени земи, справяне с горски пожари и подкрепа на местните общности. Ще бъде създаден и фонд от $1,5 милиарда за опазване на втората по големина тропическа гора в света в басейна на р. Конго.

Правителствата ще се ангажират също да премахнат обезлесяването чрез ограничения на търговията с храни и други селскостопански продукти като палмово масло, соя какао и месо от животни, отглеждани в тропическите райони. Тези индустрии водят до унищожаване на гори, които се изсичат, за да се направи място за отглеждането на селскостопанските култури или паша за животните. 

Над 30 от най-големите компании в света също ще се ангажират да прекратят инвестициите си в дейности, свързани с обезлесяването.

Експертите приветстваха този ход, но предупредиха, че предишна подобна сделка от 2014 г. „изобщо не е успяла да забави обезлесяването“ и ангажиментите този път трябва да бъдат изпълнени. Учени смятат, че срокът от почти 10 години за възстановяване на горите, макар и на пръв поглед реалистичен, всъщност е твърде дълъг в екстремните климатични условия, които се установяват на планетата и препоръчват мерките да започнат незабавно при много по-интензивен подход. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: