Учени установиха изненадваща връзка между климатичните промени и биоразнообразието

Учени установиха изненадваща връзка между климатичните промени и биоразнообразието Снимка: tcd.ie

Ново изследвaне на Тринити Колидж – Дъблин и Университета в Хокайдо, Япония, показва, че екосистеми, лишени само от един елемент – хищните видове, са много по-уязвими пред глобалното затопляне.

Резултатите от изследването подчертават важността на опазването на биоразнообразието и по-специално на хищниците и предупреждават, че потенциалната опасност от изчезване на много хищни видове може да влоши ефектите от изменението на климата върху екосистемите.

Изследването е проведено в експериментални водни басейни в гората Томакомай в Северна Япония, където учените изолирали колонии от сладководни организми и ги подложили на реални горещи вълни. В едни от колониите включили като доминиращ вид хищната риба скулпин, в други – не. 

Експериментът ясно показал, че топлинните вълни дестабилизират водораслите във водните колонии, принуждавайки ги да реагират по един и същи начин, вследствие на което водните растителни видове започнали твърде много да си приличат – което практически е намаляване на биоразнообразието. Изненадващият факт обаче бил, че това се случило само там, където отсъствала хищната риба. 

Освен това учените установили, че важни ефекти на топлинната вълна - например промените в общата биомаса на водораслите - се проявяват едва след като горещината премине, което подчертава, че катастрофалните въздействия от климатичните промени може да не са очевидни веднага.

По повод публикуването на изследването в едно от водещите международни списания - Global Change Biology, д-р Самюел Рос отTrinity College, който ръководи експеримента в Япония, казва: „Изчезването на хищници явно е допълнителен фактор към действието на топлинните вълни и тези две обстоятелства заедно подкопват стабилността на екосистемите. Това подчертава, че кризите в климата и биоразнообразието всъщност са две страни на една монета”. 

Без да имат точно обяснение за механизма на взаимовръзката, учените са категорични, че хищните видове са действали като буфер пред въздействието на топлинните вълни и практически се оказват съюзници в борбата срещу изменението на климата.

Резултатите от изследването показват и друга важна тенденция - екологичните последици от топлинните вълни първоначално не са видими, което позволява с течение на времето да се засилят и въздействието им да се разпространи из цялата засегната екосистема. 

Д-р Хорхе Гарсия Молинос, доцент в Арктическия научен център в университета в Хокайдо, смята, че „Ускоряващата се глобална криза с изчезването на видове в съчетание с климатичните промени ще изложат повечето екосистеми на по-чести, по-интензивни и по-екстремни климатични събития”. Според него разочароващият резултат от неотдавнашната среща COP-26 показва, че е малко вероятно да се избегне такъв сценарий. 

Научното изследване показва експериментално как непокътнатите екологични общности с богато биоразнообразие могат да играят решаваща роля за смекчаване на климатичните последици и подчертава, че запазването им е от ключово значение за устойчивото бъдеще на човечеството.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: