Тревожно: Изсичането на тропическите гори в Бразилия продължава

Тревожно: Изсичането на тропическите гори в Бразилия продължава Снимка: hrw.org

Последните сателитни данни от бразилската космическа агенция Inpe показват, че през януари 2022 са унищожени пет пъти повече гори, в сравнение със същия период миналата година.

За първия месец на годината са обезлесени общо 430 кв. километра - площ, над седем пъти по-голяма от Манхатън, Ню Йорк. Изсичането на голям брой дървета в началото на годината е необичайно, тъй като дъждовният сезон обикновено не позволява на дървосекачите достъп до гъстата гора, но явно са преодолели предизвикателството.

Еколозите обвиняват президента Жаир Болсонаро, че не е въвел законодателство в защита на важната за цялата планета хилядолетна дъждовна джунгла. Запазването на поречието на Амазонка е от съществено значение, ако светът иска да се справи с климатичите промени.

На срещата на върха COP26 за изменението на климата в Глазгоу миналата година повече от 100 правителства обещаха до 2030 г. да спрат обезлесяването. Но въпреки кампаниите си за зелена промишленост, Бразилия явно не поддържа подобна политика. Причината основно е търговията с ценна дървесина, както и разчистването на нови терени за селското стопанство, което снабдява със суровини местни и глобални хранителни компании.

Тропическите гори на Бразилия поглъщат огромни количества парникови газове от атмосферата. Но колкото повече дървета се изсичат, толкова по-малък става капацитетът на горите да абсорбират вредните за климата емисии.

Районът носи и други противоречия. Местните фермери и горски стопанства казват, че трябва да използват гората за добив на дървесина и търговско земеделие, за да си изкарват прехраната. В същото време коренните общности в Амазонка се борят, за да защитят тропическите гори и традиционния си начин на живот.

Президентът Болсонаро отслаби мерките за опазване на околната среда, като се оправдава с необходимостта да се използват горите, за да облекчи бедността в района. Критиците му обаче настояват, че това не може да става с цената на унищожаването на този безценен природен ресурс за планетата.

Грийнпийс призовава супермаркетите по света да се откажат от доставчици на хранителни продукти, вкл. месо и млечни произведения, с произход от обезлесени райони.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: