Защо изкуственото засаждане на дървета е безполезно

Защо изкуственото засаждане на дървета е безполезно Снимка: pixabay

Векове наред човечеството изсича горите и унищожава безценни природни ресурси

Сега, когато човечеството е на прага на климатична катастрофа, правителства, благотворителни организации и частни компании се опитват да разберат как да възстановят природните ресурси.

Един от тези методи е изкуственото засаждане на дървета в райони, където някога са били унищожени горите.

Изследване от миналата година обаче показва, че това не е толкова добра идея.

Разбира се, най-добрият начин за намаляване на въздействието на климатичната криза е опазването на горите. За съжаление в света вече има твърде много места, които са били разчистени или „деградирали“ поради лошо земеделие или друга експлоатация на почвата. Често дървосекачите и скотовъдите си тръгват, оставяйки зад себе си пустош.

Традиционно презасаждането на дървета се смяташе за най-добрия начин за възстановяване на въглеродния баланс, но проучване, публикувано през 2020 г. в списание Nature, показва, че оставянето на горите да растат естествено е по-евтино, а също така позволява на местните дървета и дивата природа да се разрастват по-добре и по-бързо.

Най-благоприятните региони за естествено повторно залесяване са тропическите региони на Западна и Централна Африка. В Централна Европа и Близкия изток обаче възстановяването отнема повече време.

Авторите отбелязват, че това се дължи на факта, че в някои региони растежът трябва да бъде леко подкрепен, а в някои самата природа бързо „взема своето“.

„Ако източниците на семена са наблизо и мястото не е прекалено деградирало, то горите вероятно ще могат да растат сами.

Ако мястото е опустошено и източниците на семена са далеч или ако единствените източници на семена са от един или повече видове, то най-вероятно целият обект трябва да бъде активно засаден или многократно засаден, за да се помогне за възстановяването на по-разнообразна гора”, казва Сюзън Кук-Патън, главният автор на изследването.

Списание Nature

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: